Защо някои жаби имат толкова големи очи?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 септември 2020 в 11:15 4861 0

Кредит pixabay

Дървесните жаби имат едни от най-големите очи в сравнение с тялото при гръбначните, докато пещерните жаби имат съвсем малки очи и ново изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B обяснява защо. Учените откриват, че местообитанието на жабата определя размера на очите.

Кейт Томас (Kate Thomas) от Музея за естествена история в Лондон и екип от учени изследват живи и препарирани жаби от 220 вида от всички 55 познати семейства. Те измерват дължината на тялото, размера на роговицата и общия размер на окото, за да видят как съотношенията между тях се променят в различните видове. 

Техните резултати показват, че в групите на жабите с големи и тези с малки очи има нещо общо - споделени хабитати. Жабите, които живеят в пещери, където е тъмно и до голяма степен едноцветно, имат по-малки очи, докато жабите от горска среда имат най-големите очи от всички.

Някои от жабите, използвани в проучването, чиито очи се различават значително по размер. Кредит: Thomas et al./Proceedings of the Royal Society B 2020

Използването на очите изисква много енергия и затова учените предполагат, че жабите са се адаптирали, така че да изразходват енергия в големи очи, само когато те са напълно необходими. Дървесните жаби са измежду видовете с най-големи очи от колекцията на Томас, което съвпада с теорията. Тези животни имат нужда да виждат много детайли и да отчитат промените, случващи се на земята много бързо, за да избегнат хищници. Те трябва и да си търсят храна, подслон и други жаби, чиято окраска добре се слива с гората. 

"Дървесните жаби имат най-големите очи и те имат нужда да се катерят и скачат и да взимат бързи решения докато скачат", обяснява Томас. "Те не виждат по-добре от нас, но в сравнение с хората използват много повече от общата си енергия за зрението".

Развитието на други сетива за сметка на големите очи е по-подходящо за тъмните мътни води, което обяснява защо пещерните жаби имат по-малки очи. Това, което още остава неясно е какви сетива са пожертвали жабите с най-големите очи за сметка на зрението си.

Източник: IFLScience - Frogs Have Huge Eyes Compared To Body Size, And We Now Know Why

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !