Защо се появи ураганът Харви (видео)

Ураганът Харви, първият голям ураган, заплашващ сушата този век, се насочва към Тексас с опустошителни наводнения

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 август 2017 в 10:42 6921 0

Кредит NOAA Satellites PA

Ураганите са най-силните бури на Земята. За да възникнат им са нужни само от две неща: топлина и вода. Ураганът Харви, който е първият голям ураган, заплашващ сушата този век, се насочва към Тексас с опустошителни наводнения. Той се подхранва от топлите води на Мексиканския залив.

Ураганът Харви

Ураганът Харви се появи за първи път на сушата в петък вечер по крайбрежието на Тексас като буря от 4-та категория с ветрове със скорост от 200 км/ч и поройни дъждове, заяви Националния център по ураганите.

Харви е първият ураган от 4-та категория, който връхлита сушата в САЩ, след урагана Чарли през 2004 г. и може да стане и първият голям ураган, връхлетял САЩ от 2005 г. насам. Това дълъг период на спокойствие и експертите са притеснени, че много хора ще бъдат неподготвени за бурята.

Харви има потенциала да се превърне в опустошителна бури с обилни валежи и опасни ветрове. Крайбрежните вълни могат да достигнат 3 до 4 метра. В някои части на района се очакват катастрофални наводнения. И валежите ще са обилни - около 300 до 700 литра на кв. метър, а в много области и по-високи от 1000 литра от днес до сряда, съобщи Националната метеорологична служба.

Няколко часа след като нахлу на сушата, бурята  отслабва леко, но разликата е малка - максималната скорост на устойчивите ветрове е спаднала от 210 до 200 км/ч. Тя все още се движи на северозапад с малко по-бавен темп от 9.6 км/ч. Това е най-големият проблем - колкото по-бавно се движи, толкова повече вали на едно място, което увеличава вероятността за катастрофални наводнения.

Комбинацията от вятър и вода може да направи големи области от Южен Тексас "необитаеми в продължение на седмици или месеци", заяви Националната метеорологична служба в Хюстън.

Как се образува ураган

Ураганите са най-силните бури на Земята, според НАСА. Те се подхранват само от две неща: топлина и вода. 

Ураганите се образуват когато метеорологично смущение, като малка буря, изсмуква влажен, топъл въздух от повърхността на океана в ниските слоеве на атмосферата. Тъй като топлият въздух се издига, той оставя област на ниско налягането под себе си. Този процес се повтаря като въздухът от областите с по-високо налягане пада в зона с по-ниско налягане и се загрява, после се издига, на свой ред и започва активна циркулация на въздуха.

Когато този наситен с влага въздух достигне до по-ниските температури по-нагоре в атмосферата, водата се кондензира и образува облаци - които се въртят и нарастват, подхранвани от изпаряващата се по-топла океанска вода. 

Топлите води на океана засилват урагана, защото те осигуряват повече топлина - следователно, повече енергия - за бурята. А в Мексиканския залив е необичайно топло тази година, съобщи Business Insider. Но това не е единствената причина, поради която ураганът Харви се е превърнал в такава чудовищна буря. Друг виновник е океанко явление, наречено топло вихрово ядро (warm core eddy), разказва Ник Шей (Nick Shay), професор по метеорология и океанография в университета в Маями пред The Verge.

"Високите температури на морската вода с около няколко градуса над средното ниво, както и топлата вихрушка, са виновни за интензивността на Харви", заяви Джеф Мастърс (Jeff Masters), ръководител на метеорологичния отдел на The Weather Underground

Сателитна снимка на топлата океан вихрушка, която подхранва урагана Харви. Nick Shay

"Когато водите са по-топли, те са склонни да предизвикват по-ниско налягане. Това означава по-нестабилна атмосфера, която засилва вероятността от урагани ", заяви Фил Клоцбах (Phil Klotzbach) учен метеоролог от Университета на Колорадо пред Live Science. "Тези бури, които са градивните елементи на ураганите, е по-вероятно да се организират и да се случват".

"Има два доминиращи модела на климата, които управляват моделите на вятъра и атмосферното налягане от двете страни на Атлантика", отбеляза Гери Бел (Gerry Bell), водещ специалист по сезонни урагани към Центъра за прогнози на климата към Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) във Вашингтон

Първият е цикълът Ел Ниньо / Ла Ниня. По време на Ел Ниньо, в който океанската вода около северозападния бряг на Южна Америка става по-топла от обикновено, атлантическите урагани са потиснати, докато Ла Ниня създава по-благоприятни условия за урагани, обяснява Бел.

Вторият климатичен модел е Атлантическата Мултидекадна осцилация (AMO), която, както подсказва името й, е тенденция, която трае някъде между 25 до 40 години, и е свързана с по-топлите води в Атлантическия океан и по-силните африкански мусони, заяви Бел.

"Когато този модел е в топлата си фаза или в по-топла, тропическа част на Атлантическия океан, се очакват модели на по-силни урагани в продължение на десетилетия в даден момент", заяви Бел. Топлата фаза на АМО, която води до урагани, преобладава между 1950 и 1970 г., и от 1995 г. насам, отбеляза Бел.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !