Зеленчуци, генетично редактирани от CRISPR/Cas9, са сготвени и изядени

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 септември 2016 в 11:24 5256 0

Кредит Stefan Jansson

За първи път шведският генетик Стефан Ярсон сготви и консумира с приятел отгледано от него генетично редактирано с метода CRISPR/Cas9 зеле. За това той сподели в своя блог.

Научната общност продължава да спори дали методът за контролирано генетично редактиране на геноми CRISPR/Cas9 може да се класифицира като ГМО. В условията на масова обществена истерия в медиите е важно да се заобиколи термина "ГМО".

CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) е относително нов метод за редактиране на геномите на висшите организми. 

През 2005 г. стана ясно, че CRISPR е своеобразна имунната система на бактерия срещу вируси, която работи като компютърна антивирусна програма. Тя се състои от ДНК касети (всъщност CRISPR), образувана от повтарящи се участъци и разделени с уникални последователности - спейсъри. Спейсърите са "моментални снимки" на ДНК на вируси-бактериофаги, които проникват вътре в бактериите и ги унищожават, ако не се съпротивляват достатъчно. Ако нито един от спейсърите не съответства на някакъв фрагмент от ДНК на вируса, бактерията е обречена. В противен случай, спейсърът се прицелва към специфичен ген на бактериофага и показва на специализиран протеин Cas9 (CRISPR-associated sequence - един вид молекулярни ножици) къде да направи разрез.

По-късно стана ясно, че методът на "естествено" редактиране на генома CRISPR работи не само при бактерии, но и в клетките на висшите организми, включително хората. Теоретично, това е много удобен и "естествен" начин за коригиране на живите организми, изрязвайки на ненужните части от CRISPR-касетите или чрез добавяне на нови. Например, за да стане бактерията устойчива към вирус, е достатъчно да се вмъкне спейсър с ДНК последователността на вируса в CRISPR-касетата на бактерията. Това е безболезнен идеален ъпгрейд на имунната система на организма.

Източник: www.origene.com

През 2012 г. учени от Университета на Бъркли, реализират теорията на практиката. Професорът по генетика Дженифър Дудна (Jennifer Doudna) и Еманюел Шарпантие (Emmanuelle Charpentier) изобретиха нова технология за редактиране на геноми CRISPR-Cas9. Учените намериха начин да получат неприродна CRISPR РНК и по този начин да принудят имунната система да изреже ДНК в участъците, целенасочено избрани от изследователите. Това бе едно изключително откритие, което заслужаваше Нобелова награда. Учените от цял ​​свят осъзнаха, че генетиката е на прага на нова революция.

На Дженифър Дудна и Еманюел Шарпантие е присъдена наградата за 2015 Breakthrough Prize in Life Sciences, за тяхната революционна работа за CRISPR / Cas9

Както може да се види от описанието на CRISPR / Cas9 механизъм, в този случай организмът самостоятелно с помощта на естествените механизми на имунната система изрязва своя грешен участък на ДНК,  насочван от генетиците. Подобни изменения могат да бъдат направени (и се правят) в генома на даден организъм в резултат на естествената еволюция. Тук, генетиците не могат да направят нищо "неестествено", което не може да се случи от само себе си в природата.

Независимо от това, общественото мнение по повод ГМО, незнайно защо, се разпространява върху всякакви техники за редактиране на геномите, включително CRISPR / Cas9. Но това не означава, че такава позиция трябва да заемат регулаторните органи.

Например шведските генетици успяха да убедят регулаторните органи, че растенията не са официално генетично модифицирани организми в съответствие с изискванията на Евросоюза, ако не съдържат "чужда ДНК".

Всъщност технологията CRISPR/Cas9 е по същество такава, че по резултатите от редактирането на гените не може да се определи, дали са резултат от човешка намеса или природна мутация.

Шведският генетик Стефан Янсон (Stefan Jansson) в своя блог публикува справочна инструкция за колегите си от Евросоюза, в която обяснява, че генетичните експерименти с CRISPR/Cas9 и отглеждането на генетично модифицирани растения от CRISPR/Cas9 вече не са забранени във всички страни от ЕС.

През май 2016 Янсон публично обеща да покаже това на практика: да отглежда зеленчуци в градината си с модифицирана ДНК от CRISPR / Cas9 -  и изпълни обещанието си.

На 31 май Стефан посади семена от зеле в саксии, на 11 юни те пораснаха, а на 20 юни генетикът пресади разсада в градината си.

На 16 август настъпи денят за събиране на първата реколта. Стефан Ярсон изряза на няколко листа за обяда си. Към зелевите листа добавя малко къдраво зеле, грах и лук, който му донася неговият приятел Густав.



След като загрява зехтина, ученият започва да пържи зеленчуците.


Той смесва сварени спагети със задушените зеленчуци, добавя местно шведско сирене и подправки.

И така на 16-ти август 2016 бе консумирана за първи път храна, приготвена от генетично редактиран зеленчук. Тази чест бе за приятеля Густав.



По този начин колегата Густаф Кларин (Gustaf Klarin) става първият човек в света, който се нахрани с генетично редактирани от CRISPR/Cas9 зеленчуци.


Шведските генетици (за ужас на противниците на ГМО) дадоха да опита генетично променено зеле и на детето на Ярсон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !