10 полезни неща, които са ни дали инфекциозните заболявания

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 18:04 5495 0

В края на XIX век, туберкулозата е била сред най-смъртоносните болести като убива един от всеки седем души в Европа и Америка. Но ужасът от тази болест е довел до редица полезни изобретения и тенденции, които са променили света към по-добро.

10. Късите поли

Краищата на една дълга рокля може не само да се изцапат от прахоляка по улиците, но и да хванат някой туберкулозен бацил от калта. Когато светът научил за предаването на болестите по въздушно-капков път, дамите започнали да скъсяват полите си. И, както изглежда, не са били в състояние да спрат.

9. Бръснене

В началото на XX век буйната брада и дългите мустаци са били обявени за развъдник на бацили, които се задържали в гъстите косми при кашлица. Под натиска на лекарите обликът на мъжете се променил завинаги. А гладко избръснатите бузи са се превърнали в символ на здравословен начин на живот.

8. Шезлонг

През 1885 г. д-р Едуард Ливингстън Трюдо, един от водещите американски борци против туберкулоза, основа на санаториум. Трюдо настоява, че пациентите се нуждаят от пълноценна почивка. Така се появил разпъващия се "медицински стол", предшественик на съвременните шезлонги.

7. Вафлени фунийки

През 90-те години на 19-ти век сред лондонските бедняци бил популярен сладоледа "penny lick" ("да близнеш за пени"). Облизвайки за пени, купувачът връщал чашката на продавача, който я пълнел за следващия клиент. Но от 1899 "penny lick" бил забранен заради риска от предаване на инфекции. А през 1904 г. измислили безопасните вафлени фунийки.

6. Лоджии и балкони

Създателите на първите курорти започнали да изграждат тераси за лечебни въздушни бани. По-късно се оказало, че озонът не е панацея срещу бактериите. Но хората вече били заразени от здравословната идея за отдих на открито пространство в рамките на дома си.

5. Еднократна употреба

Докато хората не са знаели за бактериите, те не се гнусели да яде от съдове, оцапани с чужда слюнка. Но информацията за инфекциите е довела до създаването на чаши от картон, хартиени салфетки и други неща за еднократна употреба.

4. Разпространение на парковете

Борбата с туберкулозата накарала хората да свикнат с идеята, че отдихът на открито не само лекува, но също така предпазва от туберкулоза. Градските санаториуми били обградени с паркове.

3. Край на плюенето

През XIX век плюенето в обществения транспорт, кръчми и дори театри не било смятано за нещо неприлично. През 1904 г. Американската белодробна асоциация обявила война на "мръсния навик". "Спрете да плюе и по този начин да осъдите някой на ужасна смърт!" - призовавали лекарите.

2. Разрастване на югозападните градове на САЩ

Вярвайки в лечебната сила на топлия климат, много белодробно болни се втурнали към югозапада на Съединените щати, което довело до бързото разрастване на Денвър, Албакърки, Лос Анджелис. И град Пасадена е започнал като селище на пациенти с туберкулоза от Индиана.

1. Последователи на хигиената

Познанията за начините за разпространение на инфекциите радикално променило начина на живот на хората. Започнали да приучват децата от най-ранна възраст да си мият ръцете преди ядене и да си мият зъбите два пъти на ден. Тези стандарти следваме и днес.

По материали на "Популярная механика"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !