Феновете забелязаха първите гафове в "Силата се пробужда"

Наука OFFNews Последна промяна на 28 декември 2015 в 17:00 43454 28

Със спечелените вече 750 милиона щатски долара в световен мащаб и прогнозите да направи 1 милиард до края на коледните и новогодишни празници новият филм "Междузвездни войни: Силата се пробужда" е на път да счупи всички рекорди.

Въпреки това най-наблюдателните фенове на легендарната поредица вече забелязаха първите гафове в сценария на Джей Джей Ейбрамс, съобщава Daily Mail.

Но преди това едно предупреждение - ще издадем малко от сюжета на филма.

Гаф №1: Страховитата база-унищожител на планети трябва да внимава да не се счупи

Гигантската силно охранявана база-унищожител на планети (Starkiller Base) е забележително чуплива. Всичко, което беше нужно, за да се унищожи, бе неопитен щурмовак, няколко ръчни гранати и няколко обстрела с X-wing-кораби. Толкова ли не си взеха поука от по-ранните грешки, когато Звездата на смъртта - друго страховито оръжие, способно да заличава планети - бе унищожена от едно добре прицелено торпедо?

Гаф №2: Грешки на "Силата"

Кайло Рен, господарят на Тъмната страна, се би с бившия щурмовак Фин в дуел с лазерни мечове, при което нито веднъж не използва Силата, която можеше да убие Фин (и съответно да сложи край на филма много по-рано). Няма логика в това, че Рен едва спечели в дуела срещу нетренирания Фин.

И защо изобщо се биха с лазерни мечове, а не с бластери, които убиват моментално?

Гаф №3: Пазете си дроидите и вещите

Хан Соло и Рей знаят, че BB-8 е най-издирваният дроид във вселената, но вместо да го оставят в безопасност на борда на кораба Millennium Falcon, те го вкараха в бар, който е толкова опасен, че Хан предупреди Рей дори да не гледа към някого вътре. И този бар, пълен с най-неприятните герои в космоса, е най-доброто място за съхранение на безценния лазерен меч на Люк Скайуокър? В отключена кутия в неохранявано мазе?

Гаф №4: Millennium Falcon

Самият кораб Millennium Falcon стои неизползван от десетилетия на планета с вторични суровини, където всеки кораб е разглабян на части. Въпреки това той пали веднага, въпреки че всичко по него - от хипердвигателя до запалителните свещи - би трябвало да е, логично, откраднато още преди години.

Гаф №5: Изключително схватливият ученик

На Люк му отне години, за да овладее Силата, а на Кайло Рен също толкова, за да започне да злоупотребява с нея. Но Рей, космическият колекционер на вехтории и кости, сама на пустинна планета, някак си мистериозно се научава да се бие като същинска нинджа само за няколко дни.

Гаф №6: Моля те, кажи къде е той?

Дроидът R2-D2 пазеше тайната за местоположението на Люк, но Съпротивата никога не опита да измъкне тази ценна информация от него. Години по-късно, когато те го попитаха любезно, той изплю информацията за секунди. А можеха да го попитат от самото начало...

Гаф №7: Спрете всичко! Изгубихме войник!

Няма смисъл в това Първият ред да обърне внимание на това, че един войник липсва от огромната войска щурмовацищурмоваци, особено пък когато предстои унищожаването на планети и смачкването на Съпротивата.

Гаф №8: Неуязвимите

Фин и По разбиват с максимална скорост своя кораб Tie Fighter в пустинята на планетата Жаку, но и двамата оцеляват, при това без драскотина или натъртвания. Двамата се разделят в пустинята, но като по чудо всеки отива към единственото населено място на планетата.

Гаф №9: Разговор с Чубака

Рей никога не е напускала своята пустиня от детството, но изведнъж може да говори с Чубака и го разбира, въпреки че никой друг във вселената, освен Хан, не го може. Най-голямата изненада? Хан и Чубака не са и малко изненадани.

Гаф №10: Извинявай, не те видях/усетих

Кайло Рен е толкова силно свързан със Силата, че може да усеща къде е Хан Соло из цялата вселена и когато Хан каца в базата-унищожител на планети, Рен възкликва: "Соло!". По-късно обаче, когато Рен е на само 20 стъпки от Соло, той не може да го засече и гледа в грешната посока. По същия начин Кайло Рен може да чете мислите на Рей от разстояние и знае кога тя ще открадне космически кораб. И отново по същия начин не разбира, когато тя е на няколко метра разстояние в същата база.

Гаф №11: Вярвай ми, аз съм щурмовак

Фин е щурмовак-отшелник, който признава, че действа единствено с цел да спаси себе си. Въпреки това Съпротивата необяснимо започва да му вярва веднага и след минути го представя на принцеса Лея и главните лидери.

Гаф №12: Парти-изненада

Съпротивата смята, че Люк е ключът към побеждаването на Първия ред, но, когато най-после научават неговото местоположение, те изпращат само Чубака и едно момиче, което Лея току-що е срещнала. Сигурно другите са останали да подготвят парти за "Добре дошъл".

Гаф №13: Персоналът не стига

Когато Кайло Рен, хвърля Рей, най-ценният затворник във вселената, окована в плен, защо оставя само един щурмовак, който да я охранява?

Гаф №14: Редакторите отвръщат на удара

Има и много последователни грешки. Умиращ щурмовак оцапва с кръв шлема на Фин, но вида на следите от пръсти непрекъснато се променя. Когато Хан и Рен говорят в коридора на Starkiller Base, той изглежда широк при снимките отдалеч, но тесен при близките кадри; позицията на червената светлина непрекъснато се променя, като се променя и посоката на компресора, на който тя е монтирана. Фин стои точно до разбилия се Tie Fighter, но, когато прави няколко стъпки назад, изведнъж се оказва много по-далеч от него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28

12.04 2016 в 07:20

Относно гаф номер13 все пак го охранява JB007

31.12 2015 в 18:27

Ама гледайте Научно популярни фими ...Там реализма е 100% и опасност от грешки с камерата няма, защото има само една такава...критици с лопата да ги ринеш

30.12 2015 в 19:20

Гаф n+1: А как така на някакъв въшлив кораб с който Хан търси Millennium Falcon има конзола с камери и Рей веднага намира къде е Фин, а на гигантската планета, с най-модерните технологии, няма нито една камера с която да открият къде е избягала Рей .. шахмат!

30.12 2015 в 07:02

Да бяха вложили в сценария една десета от усилието, което вложиха в мърчъндайзинга, можеше и да се получи нещо. Но това си е подигравка.

30.12 2015 в 01:53


А виж това е проблем, който си струва да се обсъди. За разлика от предишното позорище.

30.12 2015 в 01:12

Сега, както сте набрали скорост, кажете ни, колко гафа открихте в "ДяконЪ Левский" на Максим Генчев, с приходи, които не можаха да покрият и половината от разходите. Лека нощ.

29.12 2015 в 23:15

Не. Аз съм от онези, които са чели нормална фантастика като деца, а после са учили толкова, че да направят фантастиката част от живота на тълпата, която живее благодарение на направеното от мене и колегите ми.
Понеже на стари години не мога каквото като млад весел аспирант, беше създаден този сайт. И вярвайте ми, вашите личностни истерии нямат място тук.
Като ви поздравявам с последните ви постове в този сайт, приветствам всички хора, които ще имат нормални мнения и критики към написаното, в рамките на науката. Не на кухненско-политическите истерии, които вече ще биват изтривани, а авторите - блокирани.

29.12 2015 в 15:23

Стефане, ти явно си от онези индивиди, които се възприемат за полу или пълни божества, недосегаеми критици, които нищо не са създали, а само търсят кусури и то на „психологично“ ниво, които могат да определят на хората каква фантастика(?!) да харесват, за какво да мечтаят и дали са роби или не... Бих искал да разбера с какво точно се занимаваш и що за роб на системата си ти самия, но с „божественото“ чувство да харесваш и да си мечтаеш за „правилните“ неща, определени от теб... „1984“ е твоята книга за нов прочит...

29.12 2015 в 11:03

Всички въпроси относно уменията на Рей и относно причината тя да иде сама с Чубака да търси Люк, ще се изяснят, когато в следващите епизоди разкрият самоличността и миналото на Рей. Ако някой е внимавал добре във филма, може да се досети още сега - моментът, в който тя намери меча на Люк дава доста информация.

29.12 2015 в 09:54


Точно така. В такъв смисъл филма има само един проблем - че е американски. Обикновен пропагандиращ текущия модел шаблон, в който само костюмите не са каубойско-индиански, или там градско-гаменски от разни десетилетия, или адвокатско-мафиотски, ами уж космически.
А идея - никаква.