Как да се справим със стремежа си да трупаме вещи и защо се привързваме към тях

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юни 2015 в 15:02 8660 0

Знаете, че животът ви е пълен с неща, които не са ви нужни, но всеки път, когато решите да ги изчиствате, едва ли хвърляте нещо.  За всяка дреболия, която докоснете, мозъкът ви убеждава, че "може да има нужда от нея някой ден". Звучи ли ви познато? Как да преодолеем този психологичен ефект?

Вероятно сте чувствали понякога, че мозъкът ви подвежда да правите неща, които всъщност не са във ваш интерес. В лекцията на Татяна Черниговская научихме ужасяващия факт, че в 80% от случаите той сам взима решенията си, без да стигат до съзнанието ни. Той е хитър и коварен, но може да преодолеем трикове му.

Боли, когато се лишаваш от любим предмет

Можете да трупате разни неща по различни причини - може да си мислите, че ще ви потрябват по-късно, че имат сантиментална стойност или сте дали твърде много пари за тях. И смятате, че трябва да ги запазите, дори ако не сте ги използвали седмици, месеци или години. Държите на тази книга, която сте купили преди година и се кълнете, че ще я прочете. Както и на тези страхотни обувки, които не носите само защото няма подходящ повод за това.

Но реалността е, че най-вероятно сте направили грешка в закупуването на тези неща и буквално ви боли мозъка да осъзнаете този факт. Изследователи от Йейл са установили, че две области в мозъка, свързани с болката, предният сингулатен кортекс и инсуларния кортекс, реагират когато трябва да се лишите от предмет, който притежавате.

Това е същата област на мозъка, която реагира, когато чувствате физическа болка. Вашият мозък възприема загубата на някоя от ценните за вас вещи все едно, че ви причиняват физическа болка. И колкото повече сте ангажирани емоционално или финансово с нея, толкова повече ще искате да я запазите.

Защо Apple иска да се докосвате до продуктите му

Когато става въпрос за физически предмети, простото докосване до него може да ви направи по-емоционално привързани към него. Учудващо е как просто докосване може да предизвика чувство за собственост. Проучване е установило, че колкото по-дълго докосвате един предмет, толкова повече се удеждавате, че ви трябва.

Изследователите са дали на участниците чаши за кафе, които да докоснат и разгледат, преди да участват в търг. Резултатите от проучването показват, че участниците, които са държали чашите по-дълго, са готови да платят над 60 процента повече за тях, отколкото участниците, които са пипали чашите за кратко. Проучването заключава, че колкото по-дълго докосвате един предмет, толкова е по-голяма стойността, която му придавате.

Този психологически ефект се използва в някои магазини, които дават възможност да изградите емоционална привързаност към продуктите им.

Авторът на книги за маркетинг Кармайн Гало (Carmine Gallo) обяснява, че всичко в магазините на Apple е проектирано, за да се докоснете и да си поиграете с него, за да ви накара да се почувствате като негов собственик. Гало казва:

Основната причина екрана на лаптопите да е леко свит, е да насърчи клиентите да коригират ъгъла на екрана ... Усещането за собственост е най-важно, то продава.

Когато придобивате нови неща в живота си, те веднага придобиват стойност за вас, което прави по-трудно да ги изхвърлите в бъдеще. Тази психологическа връзка с предметите води до натрупване на вещи.

Претоварват мозъка

Независимо дали става въпрос за гардероба ви или бюрото в офиса, излишните неща в заобикалящата ви среда могат да имат отрицателно въздействие върху способността ви да се съсредоточите и да обработвате информацията. Учените от университета в Принстън са изследвали, как изпълняват задачите си хора в организирана и дезорганизирана среда. Резултатите от проучването показват, че изобилието от дреболии и вещи в заобикалящата среда се конкурират за вниманието ви, което води до понижена производителност и повишен стрес, претоварват сетивата и пречатт на творческото мислене. 

Перфектният хаос

Толерантността на всеки към бъркотията е различна. Изследователите дори смятат, че някои хора имат нужда от малко бъркотия в заобикалящата ги среда, за да се вдъхновят и да могат да си свършат работата:

Чистото бюро може да се разглежда като място за спане, признак, че тук не възниква мисъл или работа.

Това например е снимка на домашния офис на Стив Джобс:

Трябва да се стремим да създадем пространства, които ни карат да се чувстваме спокойни.

Има четири пътя за справяне:

1. Сложете си ограничения

Един от принципите на добрия дизайн е изчистеността. Може да приложите същата теория на ограничения за да създадете система за овладяване на потреблението. Например, да определите бройка колко хора да са ви "приятели" в Фейсбук, колко книги да купите или колко приложения да притежавате. Задайте си лимит от 200 души например и да не купувате нито една книга, докато не приключите с книгата, която четете сега. Също да не теглите приложения, ако не се нуждаете от тях.

Винаги ще има на разположение повече информация, отколкото може да консумирате, така че, ако си поставите граници, ще се наслаждавате повече на това, което имате.

2. Използвайте малко място за складиране

Намаляването на вашето пространство за съхранение може да направи чудеса за ограничаване на стремежа за трупане. Опитайте да ограничите гардероба си до 10 закачалки или си наложете да използвате малка чанта, когато пътувате. Опитайте се да ограничите мястото за складиране и бързо ще определите от какво наистина имате нужда.

3. Месечен преглед

Всеки месец, преглеждайте гардероба си за неща, които не носите. Ако е лято и имате тениски, къси панталони или обувки, които не използвате, сложете ги в една торба и ги подарете или ги оставете до кофата.

Друг вариант е да се опитате да се отървавате от една вещ всяка седмица, докато не намалеят нещата ви до бройката, която действително използвате.

4. Премахвайте всеки ден всички файлове от вашия десктоп

Ако работите на компютър, вероятно вече сте затрупали десктоп. В края на всеки ден, премахнете всички файлове от него. 

Вещите, независимо дали са физически или цифрови, са нещо, което трябва да се опитваме да контролираме. Ако мислите за тях по този начин, може да успеете най-накрая да овладеете навика да ги трупате, въпреки нелогичните протести на мозъка ви.

Така че попитайте себе си: какво, ако загубя всичко? Какво мога да си купя пак и какво ми трябва наистина, за да живея?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !