Австралия издава банкнота с печатна грешка и никой не забелязва това 6 месеца

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 май 2019 в 08:19 5258 0

Кредит: Dylan Coker / EPA / EFE / REX

Има някаква прилика между банкнотите и книгите - случва се да ги притежаваме, без да ги четем. Но понякога, след месеци или години, някой най-накрая ги поглежда отблизо. В случая с новата 50-доларова банкнота в Австралия, публикувана през октомври, това се случи след повече от шест месеца.

До този момент са разпространени 46 милиона банкноти, а австралийците нямат представа, че държат в ръцете си банкнота с печатни грешки.

Като цяло сгрешените банкноти на стойност 2,3 милиарда австралийски долара или 1,6 милиарда щатски долара, са още в обращение.

Наистина, грешката не е лесно забележима.

Всеки би забелязал в най-добрия случай главата на Едит Коуън - първата жена в парламента на Австралия.

Нейното стабилно присъствие в най-често разпространяваната банкнота в Австралия от 50 австралийски долара (на стойност около 35 щатски долара) обаче крие нещо в дребния шрифт.

За да го забележите, ще ви трябват или много добри очи, или лупа.

Поглед отблизо на банкнотата от 50 австралийски долара, съдържащ печатна грешка. (Dylan Coker / EPA-EFE / REX)

Вижте втория ред.

Увеличен изглед на банкнотата от 50 австралийски долара, съдържащ печатна грешка. (Dylan Coker / EPA-EFE / REX)

Думата, която търсим, е "responsibility" (отговорност) или, както е написала банката на Австралия - "responsibilty". Грешката се повтаря два пъти на една и съща банкнота.

Думите са част от встъпителната реч на Коуан през юли 1921 г., в която тя казва: "Голяма отговорност е да бъдеш единствената жена тук и искам да подчертая необходимостта да има и други жени". 

Австралия не е единствената страна в историята с печатни грешки или други недоразумения във валутата си.

Много хора "забелязват" смущаващи знаци и послания в банкнотите. Изследователите си обясняват всички подобни видения, смятани за конспирационна тайна, с парейдолията - психологическата реакция, при която виждаме лица и други познати обекти в случаен обект - както например виждаме в облаците лица и животни.

Когато Банката на Канада започва да печата през 1954 година банкноти с лика на кралица Елизабет II, институцията е залята от многобройни оплаквания от хора, откриващи лицето на дявола в косите на кралицата. Банкнотите не са били извадени от обращение, но образът е бил променен в следващата емисия, за да не изглежда толкова като портрет от ада.

Кралицата бе замесена също в спор за валутата в Австралия през 60-те години, когато страната реформира валутата си от имперска (лири и пенсове) към десетична валута (долари и центове). На фона на дебат за официалния статут и влияние на монархията в Австралия, правителството предлага да се преименува австралийският долар в "кралски" или "роял". Бяха направени над хиляда предложения за имена за новата валута като кенга, ру, ему, оз, австрал, дигер (копач) и динкум (dinkum - употребявана в Австралия дума за "справедлив", "честен"). Но в крайна сметка спечели „доларът“.

Филипините направиха с не по-малък гаф през 2005 г., когато се разбра, че на новите банкноти е сгрешено името на тогавашния президент Глория Макапагал Аройо (Gloria Macapagal Arroyo). На банкнотите бе изписано фамилното име „Arrovo“.

Властите заявиха по онова време, че банкнотите все още са валидни, а и се оказаха ценни за колекционерите.

Това е малко вероятно в случая на сгрешените 50-доларови банкноти в Австралия - в обращение са пуснати огромно количество банкноти. 
Централната банка на страната обяви, че грешните банкноти, които вече са в обращение, в крайна сметка ще бъдат заменени - въпреки че това може да отнеме известно време.

Източник: The Washington Post.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !