Има ли връзка между ваксинации срещу COVID-19 и повишена смъртност?

Константин Чипев Последна промяна на 01 февруари 2023 в 00:01 3830 0

Склийншот от скандалния 45-секунден клип на Марк Стейн по британските новини.

За да си правим изводи за причините на явленията в живота ни търсим връзки между тях, често се обръщаме към статистиката. Например корелация имаме между продажбите на чадъри и данните за валежи или между затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. Когато нещо се увеличава, а в същото време друго също се увеличава или намалява, това не означава, че едното причинява другото и изобщо, че имат някаква връзка.

Статистиката никога нищо не доказва, дори и да е направена коректно, за доказателства се използват други методи и знания, защото ще излезе, че глобалното затопляне стимулира пиратството. Защо? Вижте "Слочаенос? Не мисла!".

Така избирателно сравнявайки несвързани европейски набори от данни, антиваксърите се опитват да докажат, че високите национални нива на ваксинация срещу COVID-19 водят до висока свръхсмъртност.

Ето какъв е случаят, изложен от Константин Чипев от университета Стони Брук, Ню Йорк.

През горещия август миналата година, без да разберем, България е била в европейските новини. В 45-секунден клип на Марк Стейн по британските новини България е цитирана като страна с най-ниска ваксинираност (падат се 6 ваксини на 10 души) срещу COVID-19, което се съпоставя с най-нисък процент увеличена обща смъртност в България към 4 август 2022. Това видео се разпространява във фейсбук и многократно се дискутира в антиваксърските групи и намеква, че страните с по-висока ваксинация срещу COVID-19 ще имат по-голяма „свръхсмъртност“.

Според използваните данни с процентите изменение в общата смъртност от Евростат смъртността в България през юни 2022 е с 7.9% по-ниска от средната, докато на другия полюс е Португалия с 23.9% повече смъртност за същия месец. От друга страна, Португалия е втора след Малта в Европа по успешно ваксиниране срещу COVID-19, което би трябвало да намекне, че страните с по-висока ваксинация срещу COVID-19 имат по-голяма „свръхсмъртност“.

Данните по степента на ваксиниране в Европейкия съюз (в брой ваксини на 10 души население), заедно с данните за изменението (в %) на смъртността към август 2022 спрямо средната обща смъртност за 2016-2019 са обединени в следната таблица:

Държава% увеличение на смъртносттаБрой ваксини на 10 души
Португалия 23,9 27,2
Белгия 6,3 25,4
Италия -1,1 24,3
Швеция 4 24,2
Финландия 3,6 23,7
Германия 10,7 22,8
Австрия 13,5 22,6
Франция 4,4 22,6
Норвегия 12,6 22,3
Дания 10,6 22,3
Испания 16,7 22
Ирландия 8,7 22
Гърция 12 21,2
Люксембург 8,6 21,2
Нидерландия 13,5 20,5
Швейцария 14,4 19,3
Унгария -0,3 16,7
Литва 4,6 16,5
Естония 16,2 15,8
Латвия 16,5 15,6
Полша 7 14,5
Словения 10,9 14,1
Хърватия 1,5 13,3
Словакия -1,9 10,1
България -7,9 6

Първата колона дава процента изменение на смъртността спрямо средното (за 2016-2019 г.). Например, Португалия има около 24% увеличение на смъртността, а България има около 8% намаление на смъртността. Данните са към август 2022. Втората колона дава броя ваксини на 10 души (Португалия има 2.7 COVID-19 ваксинни дози на човек, докато България има само 0.6 ваксини на човек, поради ниска степен на ваксиниране на населението).

Като се разположат в графика (вж. по-долу) изменението на смъртността (в сини квадратчета), и брой ваксини на 10 души (червени ромбчета) зрително може да се съпоставят и да се прецени има ли корелация.
Ето графиката по данните от таблицата по-горе:

Какво не е наред? 

Корелацията изразява степента на зависимост между две или повече променливи една от друга и варира от 1 до -1 и за линейна зависимост се изразява с коефициента на корелация на Пиърсън r. Изчислява се с тази само наглед сложна формула, която лесно обаче се използва, например с Excel.


Ако коефициентът на корелация е r = 1 (пълна положителна корелация), това означава, че и двете променливи пропорционално се променят в едно и също направление.

Когато коефициентът на корелация е r = 0 - между променливите няма връзка.

Ако се изчисли корелационния коефициент за тези две колонки той е 0.46.

Това означава, че има много ниска корелация между смъртност и ваксинираност. Това се вижда и нагледно. Ако за Испания и Португалия важи връзката високо ваксиниране - повишена смъртност, а България, която стои самотна на дъното на ваксинирането „доказва“, че ниско ваксиниране върви с понижаване на смъртността (-7.9), то лесно се вижда, че Италия, Нидерландия, Финландия и др. не се подчиняват на това правило.

Не може да се подбират само някои от изгодните двойки числа. и то само за един месец, този който ще подкрепи определена теза, а данните от другите месеци да се отхвърлят. Ако ваксините причиняват значителна свръхсмъртност, трябва постоянно да се наблюдава в страните с високо ниво на ваксиниране, а не само в няколко избрани. 

Освен че корелацията е много слаба, тя по принцип не може да докаже причинно-следствена връзка „ваксина-смъртност“. 

Корелацията е само необходимо, но недостатъчно условие за причинно-следствена връзка. Щом няма корелация, няма причинно-следствена връзка. Обратното обаче не е вярно. Дори и да имаше корелация, тя пак нищо не доказва.

А в случая и корелацията е слаба и на базата на подбрани тенденциозно данни. 

Има един сайт, който е събрал куриозни корелации и показва, че не трябва да се бърза да се вадят изводи за причинно-следствени връзки на базата на статистически данни. Ето един пример от там за силна корелация от 0.998 между "Разходи на САЩ за наука, космос и технологии" и "Самоубийства чрез обесване, удушаване и задушаване":

Това е нагледен пример, че да се търси винаги причинно-следствена връзка на база корелация е абсурдно.

За да се намери валидна връзка между ваксините и свръхсмъртните случаи са нужни „данни на индивидуално ниво“, много параметри – като причина за смъртта, ваксинационен статус, риск от летален изход, включително възраст, пол, социално-икономически статус, съществуващи здравословни състояния, професия – ако е свързана с потенциално високо излагане на COVID – история на инфекция с COVID и т.н. 

Така по много причини: нисък коефициент на корелация, тенденциозно подбрани данни, невзети предвид множество други фактори, твърденията на някаква връзка между ваксиниране и смъртност са неоснователни и погрешни.

Справка: МЗ опроверга Мангъров: У нас няма доказан случай на смърт от COVID ваксина

Източник: Fact Check-European mortality data do not support link between higher COVID-19 vaccination rates and excess deaths
Reuters Fact Check

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !