Как раят се превръща в ад за мишките, а може би и за хората

Един ужасяващ по изводите си експеримент

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 декември 2015 в 14:36 72021 12

През 1972 г. етологът - специалист по поведение на животните - Джон Калхун построява "рай" за мишки - с красиви жилища и неограничена храна. Вкарва популация от осем мишки. Две години по-късно, мишките създават свой собствен апокалипсис, припомня порталът io9.com.

Това е изключително поучителен експеримент, който може би показва какво може да се случи (или вече се случва) и с нас, хората. 

Експериментът, наречен Universe 25 е гигантска кутия, проектирана така, че да бъде "рай" за гризачите. Джон Калхун (John Calhoun) е изградил доста миши местообитания, преди да стигне до 25-тото, но резултатите се повтарят: Раят винаги се превръща в ад.

Схема на лабораторния експеримент Universe 25. CROWDING INTO THE BEHAVIORAL SINK/Calhoun, J. B. (1962). Population density and social pathology. Scientific American, 206(3), 139-148. 

Мястото изглежда страхотно: разделено на "главен площад", а после - на нива с рампи, които отиват до "апартаменти",  винаги заредено с храна. Но жителите му са обречени от самото начало.

Експериментът Universe 25 започва с 8 мишки, 4 мъжки и 4 женски. До 560-тия ден популацията достигна 2200. След това популацията престава да се самовъзпроизвежда, постоянно намалява и пътя й води до неизбежно измиране. Не започват отново да се размножават, дори и след като броят им намалява до този в ранните дни на Universe 25.

В пика на популацията повечето мишки прекарват всяка минута от живота си в компанията на стотици други мишки. Те се събират на главния площад и чакат да бъдат нахранени и от време на време се нападат една друга. Малкото женски, които износват бебетата си и раждат, после просто да забравят за тях. Половината все пак се опитват да изнесат бебето си извън опасния център, но понякога го изпускат и продължават без него.

В няколко уединени пространства са настанени индивиди, които Калхун нарича "красивите" ("the beautiful ones"). Обикновено се охраняват от един мъжки, а няколко женски и мъжки са вътре в пространството. Но вътре не се размножават, бият или да вършат каквото и да е - те само ядат и спят. Когато популацията започна да намалява, "красивите" са пощадени от насилието и смъртта, но напълно загубват желанието си за социално поведение, включително секс или полагане на грижи за малките си.

Снимка: Yoichi R Okamoto

През 80-те: изходът е бягство от градовете

Вероятно през 1972 г. със следвоенния бейби-бум, в един все по-претъпкан свят и съобщенията за безредици в градовете, Universe 25 е приличал на Малтусиански кошмар. Дори има свое шеговито име, "The Behavioral Sink" (Поведенческ упадък). Ако гладът не убие всички, хората ще се самоунищожат. Най-добрият вариант е да избяга на село или в предградията, където хората са имали пространство и животът е бил спокоен и естествен.

Днес проблемът е в деградацията на "красивите"

И сега експериментът продължава да изглежда ужасяващ, но естеството на страха се е променило. Едно скорошно проучване сочи, че Universe 25 всъщност не е била твърде пренаселена. "Апартаментите" в края на всеки коридор имат само един вход и изход, което ги прави лесни за охрана. Това позволява на по-активните самци да ограничават броя на мишките в тяхната територия, да изолират известен брой от "красивите" от пренаселеността на останалата част от света, като си осигурят там живот в нормално общество. Вместо проблемът на пренаселеността, може да се каже, че Universe 25 показа проблема за упадъка и в задоволените общности.

Снимка: Animal Populations: Nature's Checks and Balances , 1983.

Първата и втората смърт

Мишките загубват способността си да възстановят своята популация, защото и тези, които живеят в стреса на пренаселеността, и тези, "красивите" са загубили социалната способността да го направят. В известен смисъл, те са престанали да бъдат мишки дълго преди смъртта си - "първата смърт", както Калхун я нарича, руши техния дух и тяхното общество, преди да дойде по-късно "втората смърт" на физическото тяло.

Ако това поведение е общо за мишките и хората, можем ли да избягаме от съдбата на Universe 25?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2015 в 12:36

Джулия Д. Стюарт, прощавайте, но системата е такава, че първият коментар трябва да се одобри от модератор на сайта, а денонощно няма човек, който да го прави. Съжалявам, ако сме ви засегнали - не зависи от нас.

14.12 2015 в 12:29

Рай - защото няма хищници и природни катаклизми. Не обръщайте внимание на отучения сътрудник. Ако вярно е доцент, доказва някои неща, които се говорят за науката

14.12 2015 в 12:22

@Джулия Д. Стюарт - защо решихте че г-н Куртенков ви модерира коментарите :D

14.12 2015 в 10:30

"Първият ви коментар ще мине през модерация.
Ако продължите да публикувате със същото име и същото IP, следващият Ви коментар ще се публикува автоматично."

С това трябваше да започнеш бе, пиле, а не да ми губиш времето. Кой си ти да ми "модерираш" мнението. Трети коментар ще видиш на мук. Най-неуважавам такива лекета.
Хайде сбогом. Ще те отбягвам на всяка цена. Fuck off.

14.12 2015 в 10:26

Куртенков, тъп ли си? Наистина ли не схващаш? Бил е създаден истински рай за експерименталните мишки, не е било пренаселено. Но поведението им е довело до това. Според мен това е смисъла на научния експеримент. Язък ти за титлата доцент, щом не можеш да направиш такава обиновена асоцияция.BTW, не си прави труда да ми отговаряш, защото няма да си губя времето да те чета. Скроих ти шапката отдавна.

14.12 2015 в 10:02

Предполагам че "рай" идва от това, че първоначално е направено като такъв, за 8- мишки в началото, след това започва да се развива. Пренасянето става по-късно.

14.12 2015 в 07:36

н.о, не разбрах, това отговор към мен ли е? Т.е., щом има линк към източник, то това по презумпция означава, че този източник е перфектен, а моята забележка е неправилна? Т.е., щом има източник - трябва да приемаме за нормално като "рай" да се означава едно очевидно ненормално r свръхстресиращо състояние? Странна гледна точка... Ако написаното е адресирано към мен, де.

13.12 2015 в 19:43

Има линк към източника (тук сме честни и коректни) и може сам да видите, че експериментът е описан като "paradise". Може да се убедите сам. Благодаря ви.
А и в началото са били само 8 и са имали изобилие от храна - "рай".

13.12 2015 в 18:01

Според дадената информация, става въпрос за пренаселване, така че няма как да се говири за "рай". Опитът е интересен, но трябва да сме по-внимателни, когато превеждаме научния език на битов такъв.

13.12 2015 в 16:22

Интересно дали това не е отговор на фамозния "парадокс на Ферми". :)