Кълбо от конспирации: Glaxo, лабораторията в Ухан, Pfizer, Сорос и Бил Гейтс

Ваня Милева Последна промяна на 10 декември 2020 в 17:02 20093 0

През ноември 2020 г., когато се появи новината, че се подготвя ваксинация за COVID-19, в социалните мрежи започнаха да се разпространяват много слухове.

Един от тях обиколи много страни, стигна и до нас тези дни на фейсбук стените на известни арт личности - че фармацевтичната компания GlaxoSmithKline притежава лаборатория в Ухан, Китай - Института по вирусология в Ухан, където теоретиците на конспирацията упорито сочат за източник на пандемия COVID-19, въпреки няколкото публикации в Nature и Lancet, които показват обратното.

Този слух е събрал като че ли всички възможни любими персонажи и обекти на конспираторите, започвайки от GlaxoSmithKline, до Института по вирусология в Ухан, до фармацевтичната компания Pfizer, до милиардера филантроп и неизменен "злодей" Джордж Сорос, а също и друг милиардер филантроп, бившия изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс - фокусиращ напоследък най-мрачните опасения на потребителите на социалните мрежи.

Ето една версия на мълвата, публикувана на фейсбук на известна наша пънк певица и повторена от жълтите издания:

Естествено, че проверихме. 

„Китайската биологична лаборатория в Ухан е собственост на Glaxo, които притежават Pfizer! (тези, които произвеждат в@ксината). Pfizer се управлява от финансите на Black Rock, който управлява финансите на компанията Open Foundation (SOROS FOUNDATION, която обслужва френската AXA!“

Институтът по вирусология в Ухан

Тази безсмислена игра на свързване на точки започва с фалшивото твърдение. Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline не притежава Института по вирусология в Ухан.

Институтът по вирусология в Ухан - изследователска лаборатория в Китай, която е център на конспиративни теории от началото на пандемията COVID-19 - се управлява от Китайската академия на науките (CAS) и се финансира до голяма степен, от китайското правителство. Тя не е собственост на GlaxoSmithKline или друга частна компания. Който не вярва и мисли, че в комунистически Китай може важна изследователска лаборатория да принадлежи на британска мултинационална фармацевтична компания, да провери този линк към сайта на Уханската лаборатория към Института по вирусология в Ухан (WIV - Wuhan Institute of Virology).

„CAS никога не е търсила или постигала финансова автономия. През последните 40 години половината от доходите й [на Китайската академия на науките] са директно от централни държавни инвестиции; останалото е от конкурентно финансиране или трансфер на технологии. CAS не може да се развие без финансирането и подкрепата на централното правителство", отговаря Китайската академия на науките на запитване на Nature: „ние сме с правителството и с хората".

Както тук, на сайта на WIV, така и в корпоративните информационни страници (1) не се споменава за участието на никоя чуждестранна компания.

Търсенето в уебсайта на Фондация „Отворено общество“, основана от Джордж Сорос, показва, че няма споменавания на френския застраховател AXA, свързани с парични транзакции, а само една, в която той е посочен като пример за съдебни дела от компании за защита на тяхната интелектуална собственост. Също така, филантропската организация на Сорос не се появява в организационните графики на структурата на AXA.

Междувременно Winterthur Group е швейцарски (не немски) застраховател, придобит от AXA през 2006 г. Търсенето с Google не връща резултати за предполагаемо изграждане на лаборатория в Китай от несъществуващата компания.

От друга страна, Allianz посочва на уебсайта си, че в Китай има офиси в Пекин, Шанхай и Гуанджоу. Няма споменаване за Ухан или фирмена лаборатория, базирана в тази страна.

На корпоративната информационна страница на мултинационалната компания Glaxo в Китай не се споменава за нейното участие нито в WIV, нито в друг център в Ухан. Glaxo има две съвместни предприятия в азиатската страна и присъства в градовете Шанхай, Пекин и Тиендзин.

Daily Mail също подхранва съмненията за изпуснато биооръжие от лабораторията в Ухан.

Многобройни теории твърдят, че вирусът е създаден от уханската лаборатория или че е „избягал“ от нея. През април самият Доналд Тръмп заяви, че „има доказателства“, че пандемията е възникнала в посочения институт, но не ги е представил.

Твърденията, че вирусът е създаден в лаборатория или произведен с човешка намеса са отдавна опровергани с научни изследвания, публикувани в рецензирани списания. (вж "Пълна измислица: Учените опровергаха версията за лабораторен произход на коронавируса", "Не вярвайте на конспиративни теории за връзка между коронавируса и ХИВ".)

Glaxo и Pfizer

Също така е невярно да се твърди, че GlaxoSmithKline е собственик на фармацевтичната компания Pfizer.

Според CNN Money Pfizer е контролиран с мнозинство от The Vanguard Group, притежаващ 7,67% от акциите на компанията.

Pfizer е публична компания и като такава процентите са публични. Можем да ги видим от сайта Boursorama.com и да проверим, че Glaxo не присъства сред основните акционери: Vanguard Group Inc (8,05%), BlackRock, Inc. (7,72%), State Street Corporation (5,25), Wellington Management Company LLP (3, 16%) и други.

Компанията GlaxoSmithKline не се появява в списъка на акционерите на Pfizer. Въпреки това тя притежава едва 0,67% от Glaxo, което означава, че връзката, направена от конспиративната публикация, не съществува.

2018 г. компаниите се обединиха в съвместно предприятие, създавайки през 2019 г. компанията Gsk Consumer Healthcare с участието на двете, съвместно предприятие "създавайки най-големия продавач в света на дрогерийни стоки като паста за зъби Advil и Sensodyne", по определението на както съобщава Wall Street Journal.

Това обаче не е операция за покупка от една компания над другата и двете продължават да бъдат конкуренти във фармацевтичния сектор.

Продукция на компанията Gsk Consumer Healthcare, съвместно предприятие на Glaxo и Pfizer. Тук няма ваксини и лекарства с рецепта. Кредит: EvaluatePharma

Разследване на собствеността на Института по вирусология в Ухан (WIV) не установи връзка с компанията Glaxo. Според тази бележка от списание Nature 2017, създаването на лабораторията P4 на WIV е одобрено през 2003 г. от Китайската академия на науките и е построен с помощта на Френския международен център за изследвания в инфекциологията (CIRI). 

Сорос 2012 г. Кредит: Wikimedia Commons

BlackRock, Pfizer, Сорос и всички останали

BlackRock е водещият мениджър на взаимни фондове в света и като такъв притежава дялове в десетки хиляди компании (включително Pfizer) и има безброй акционери, включително прословутият магнат Джордж Сорос, но той е само един от множеството. Ето какво пише в статия на Reuters от 2018 г.:

Soros Fund Management също драстично увеличи своите акции в BlackRock Inc - най-голямата компания за управление на активи в света, която контролира 6 трилиона долара - с близо 60% до 12 983 общо акции през второто тримесечие.

Да, Pfizer е получил пари от Фонда за стратегически инвестиции на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Фондацията инвестира във фармацевтичната компания, за да осигури по-широк достъп до Sayna, инжекционна контрацепция на Pfizer, до развиващите се страни.

През септември 2020 г. фондацията ще си сътрудничи и финансира редица организации в тяхната работа по създаването на ваксина срещу COVID-19.

Но нито фондацията, нито Гейтс обаче не са сред основните акционери на Pfizer.

Фондация Гейтс е сред най-големите донори в СЗО, като предоставя 11,65% от парите, които получава агенцията. Той обаче не е „основният спонсор“, тъй като парите, внесени от германското правителство, например представляват 12,18% от приходите.

В заключение няма доказателства, че Уханската лаборатория е собственост на компанията Glaxo, нито е вярно, че е собственик на Pfizer. По същия начин няма доказателства за връзките между застрахователите Winterthur и Axa с WIV. От друга страна, в управлението на международната инвестиционна компания BlackRock, която притежава част от акциите на Pfizer, има участие като инвеститор  Джордж Сорос, както и на много други акционери. Освен това Бил и Мелинда Гейтс са инвестирали в Pfizer за разработването на конкретни проекти, но те не са големи акционери. И накрая, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ финансира СЗО, но не е основният спонсор.

Изглежда, че този слух е създаден с намерението да предизвика объркване и скептицизъм по отношение на ваксината срещу COVID-19, но всички връзки между фармацевтични компании и лабораторията в Ухан, Китай, където уж е „произведен“ или „избягал“ SARS-CoV-2 , не са нищо повече от неоснователни теории на конспирацията.

Източници:

The pharmaceutical company GlaxoSmithKline owns the Wuhan Institute of Virology in China. Snopes

GlaxoSmithKline Owns Wuhan Institute of Virology, Pfizer Too Linked to Chinese Lab: Here's the Truth, IBTimes

El laboratorio de Wuhan pertenece al Gobierno chino y Glaxo no es propietaria de Pfizer, AFP Factual

Bill Gates doesn’t own the vaccine for or patent of the Covid-19 virus, Full Fact

Coronavirus. Does Glaxo own Pfizer and the Wuhan lab? No! The usual conspiracy theories, Newsy Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !