Няма утеха за двойкаджиите: Айнщайн е бил отличен ученик

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 юни 2019 в 00:42 11472 0

Алберт Айнщайн през 1920 г. Кредит:"The Solar Eclipse of May 29, 1919, and the Einstein Effect," The Scientific Monthly 10:4 (1920), 418-422, on p. 418. Public domain.

В края на 20-ти век списание "Тайм" обяви Алберт Айнщайн за човек на века. Алберт Айнщайн несъмнено е един от най-важните учени на всички времена, гений, поставил един от стълбовете на съвременната физика, Теорията на относителността.

От друга страна, поколения ученици се утешават за слабите си оценки в училище с убеждението, че и на Айнщайн не му е вървяло в училище. Някои мотивационни оратори също повтарят това твърдение - но то е погрешно.

Айнщайн определено не е бил слаб ученик в гимназията.

Айнщайн е роден на 14 март в Улм, Германия, през 1879 г. Следващата година семейството му се премества в Мюнхен. На 7 години започва училище в Мюнхен. На 9-годишна възраст влиза в гимназията на Луитполд. Освен това е бил толкова добър по математика, че изучава математически анализ на 12-годишна възраст, три години по-рано от връстниците си. 

Той е много добър в науките, преподавани в училище. Но тъй като немската образователна система от 19-ти век е била много строга и регламентирана, младият Айнщайн всъщност не развива умения извън точните науки (като история, езици, музика и география). Всъщност благодарение на майка си, а не на училището, се научава да свири на цигулка, което също се справя доста добре.

През 1895 г. се явява на приемни изпити, за да влезе в престижната Федерална политехническа школа (или академия) в Цюрих, Швейцария. По това време Айнщайн е на 16 години, с две години по-млад от другите кандидати. Той се справя отлично с физиката и математиката, но не се справя добре с ненаучни дисциплини, особено по френски - така че не е приет. Затова през същата година продължава обучението си в кантонското училище в Ааргау. Учи се добре и този път преминава приемните изпити във Федералното политехническо училище.

Федералната политехника (ETH) през 1865 г. Кредит: ETH Zurich

Така че на следващата година започна да учи във Федералната политехника в Цюрих като сега е една година по-млад от повечето си състуденти. Също така през 1896 г., въпреки че е само на 16 години, той пише брилянтно есе, изпреварило времето си и станало основа за по-нататъшната му работа по Теорията на относителността.

Така че определено не се провалил в гимназията си и не е бил слаб ученик.

Тогава откъде идва митът, че не му е вървяло в училище?

Ето как. През 1896 г., годината, през която Айнщайн е в училището в Ааргау, системата за оценките в училището му се променя. В първия семестър най-високата възможна оценка за всичко е била "1". Тази система е обърната по време на втория семестър на Айнщайн и той често е оценяван с 6.

И така всеки, който разглежда бележника с оценките на Айнщайн, ще види, че има отбелязани много оценки около "1" през първия семестър, но това не са слаби оценки, а напротив.

Така че учениците вече не могат да използват тази митология като патерица - просто ще трябва да учат по-усилено ...

Източник:

Einstein Failed School, ABC Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !