Съобщенията за "Голямата стъпка" нарастват, когато в района има поне 900 черни мечки

Ваня Милева Последна промяна на 31 януари 2023 в 00:01 6072 0

Американска черна мечка (на снимката не е "Голямата стъпка", "Снежният човек" или йети). Кредит: Glacier National Park, PICRYL - Public Domain

Американските черни мечки (Ursus americanus) се бъркат с "Голямата стъпка" в цяла Северна Америка. Според анализ на популациите на мечките и докладваните наблюдения на митичното същество на всеки 900 мечки в даден район има вероятност да се съобщи за едно наблюдение на "Голямата стъпка".

Легендата за Голямата стъпка (бигфут, снежния човек) - двукрако, космато, маймуноподобно същество - се появява за първи път в края на XIX в. и се утвърждава особено силно сред хората, които живеят в горите на западните части на Съединените щати или в близост до тях. Оттогава мистерията се подхранва от нечетливи снимки, спорни отпечатъци и непотвърдени срещи.

Това накарало Флой Фоксън (Floe Foxon) от компанията за анализ на данни "Пини Асошиейтс" в Мериленд да проучи дали друго животно може да е причина за значителна част от случаите на наблюдение на Голямата стъпка. Въпреки че черните мечки обикновено се придвижват на четири крака, те могат да стоят и да ходят на задните си крака, което ги прави основен заподозрян.

Въпреки че черните мечки обикновено се придвижват на четири крака, те могат да стоят и да ходят на задните си крака, което ги прави основен заподозрян. Кредит: Hippopx (CC0 1.0)

Използвайки статистически модел, Фоксън сравнява броя на черните мечки в американските щати и канадските провинции с броя на докладваните наблюдения на загадъчното същество в тези региони. Фоксън отчита човешкото население и наличните местообитания на мечките във всеки район. Моделът разкрива силна корелация между популацията на мечките и наблюденията на Голямата стъпка, събрани от Организацията на полевите изследователи на Голямата стъпка (Bigfoot Field Researchers Organization).

Възможно е "проблясък на козина и изправена стояща фигура" да бъдат сбъркани със снежен човек, обяснява Джефри Мелдръм (Jeffrey Meldrum) от Държавния университет на Айдахо, който не е участвал в изследването, което нарича "изключително предварително". Мелдръм, който е написал книга за митичното същество, известно още като снежен човек, добавя, че може да се окаже вярно и обратното: че истински наблюдения на снежен човек се отхвърлят като черни мечки.

Броят на наблюденията на Голямата стъпка в даден район може да помогне на изследователите да следят популацията на черните мечки, въпреки че Фоксън предупреждава, че винаги съществува риск от фалшиви съобщения. И това, че черните мечки често се бъркат с Голямата стъпка, не означава, че легендарният хоминид не съществува.

"Би било арогантно да твърдим, че няма никаква вероятност", убедена е Фоксън.

Хималайският аналог на Голямата стъпка се нарича йети, а през 2015 година ДНК анализ на косми, за които се твърди, че не са на йети, показва, че принадлежат към един от видовете хималайски мечки.

Справка: bioRxiv, DOI: 10.1101/2023.01.14.524058

Източник: Reports of Bigfoot rise when at least 900 black bears are in the area, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !