Употребата на някои етерични масла се свързва с припадъци

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2021 в 14:02 7366 0

Кредит Unsplash

Етеричните масла - екстракти от някои растения, съдържащи летливи ароматични съединения - са изключително спорна тема в медицината.

Продавачите често правят смели твърдения за тяхната ефикасност и приложения на огромен набор от масла, използвани във всичко, от стрес до раждане, като в много случаи имат ограничени или никакви солидни доказателства, които да ги подкрепят.

Това не означава, че всички етерични масла не вършат работа или са вредни - проучванията върху животни, включващи масло от мента например предполагат, че то може да помага на храносмилането. Но отчетливата липса на регулация и екстремни твърдения за много от тези масла създава индустрия, основаваща се на псевдонауката.

Понякога обаче тези масла може да са направо опасни.

Специфична група етерични масла, включително от евкалипт и камфор, имат про-конвулсивни свойства. Това означава, че те могат да действат в нервната система, предизвиквайки конвулсии и гърчове, което може да бъде сериозен проблем за хората с вече съществуваща епилепсия. Въпреки това тези масла редовно се намират в продукти, които са лесно достъпни за закупуване, често без предупреждения за техните странични ефекти.

Сега ново проучване разкри, че тези етерични масла могат да бъдат виновни за припадъците при значителна част от пациентите, приети в четири различни южноиндийски болници за припадъци. След като са посъветвани да избягват тези масла, тези пациенти получават драстично подобрение в състоянието си.

Изследването е едно от първите, които изследват ефектите на тези етерични масла за припадъците при възрастни, а не само при деца, както разглеждаха предишни изследвания. Констатациите им са публикувани в списание Epilepsy Research.

Кредит: Pixabay

За да разгадаят дали конвулсивните етерични масла участват в първите или пробивни пристъпи на пациенти с епилепсия и със синдроми на епилепсия, изследователите се обръщат към четири различни болници. По време на период от четири години изследователите наблюдават хората, които са влезли в тези болници заради първи припадък или пробивен припадък (който се случва, след като човек с епилепсия не е имал припадък за дълъг период от време). Те анкетират пациентите като са им зададени различни въпроси, включително дали скоро са приемали етерични масла, описания на припадъка и всякакви потенциални други лекарства, които са приемали.

Резултатите показват, че от 350 пациенти, 55 (15,7%) са имали гърчове, свързани с употребата на етерични масла - било то вдишване, поглъщане или локална употреба. Тези припадъци, свързани с маслата, са разделени допълнително на подкатегории: от които 22 предизвикани от етерични масла припадъци (EOIS) и 33 провокирани от етерични масла припадъци (EOPS). Най-често замесените масла са тези от евкалипт и камфор, за които е известно, че имат проконвулсивни свойства.

Томас Матю (Thomas Mathew), професор и ръководител на отделението по неврология в болница „Сейнт Джонс“ в Бенгалуру, Индия, заявява пред The Academic Times, че препоръчва на лекарите да се осведомяват дали пациенти, получили първия си припадък, са използвали тези етерични масла. Освен това пациентите с припадъци и епилепсия трябва да са наясно с потенциалните странични ефекти.

Понастоящем екипът изучава ефектите на тези етерични масла върху различни заболявания и разстройства и техните ранни резултати показват, че много хора са пристрастени към маслата и ги използват без основателни причини.

Въпреки че това е изключително силна корелация, авторите заявяват, че са необходими допълнителни изследвания, преди да се знае със сигурност дали тези етерични масла са причинители или просто са свързани с тези гърчове.

„Изглежда, че [етеричните масла] провокират тези припадъци, но дали те наистина са причинителни или асоциативни, трябва да бъдат изяснени чрез допълнителни доказателства от по-големи двойно слепи проучвания“, посочват авторите в статията.

„Въпреки тези ограничения обаче, [това проучване] е едно от най-големите проучвания за припадъците, свързани с етерично масло при възрастни.“

Справка: Thomas Mathew, Saji K John, Vikram Kamath, Shiva Kumar R, Rakesh Jadav, Sreekanta Swamy, Gurucharan Adoor, Asha Shaji, Raghunandan Nadig, Sagar Badachi, Delon D Souza, Manjusha Therambil, G.R.K Sarma, Gareth J Parry,
Essential oil related seizures (EORS): A multi-center prospective study on essential oils and seizures in adults,
Epilepsy Research, Volume 173, 2021, 106626, ISSN 0920-1211,
https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2021.106626.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0920121121000796)

Източник: Scientists find new evidence linking essential oils to seizures, Аcademic Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !