В училищата се учи, не се вярва, господа вярващи!

Галина Мешкова Последна промяна на 06 април 2015 в 15:49 9097 11

Във връзка с подновения дебат за въвеждането на задължителни часове по вероучение в училище, публикуваме тази статия на Галина Мешкова от 2010г., биолог, магистър еколог и майка на две деца.

Преди няколко дена в София се проведе "мирно" литийно шествие, организирано от БПЦ, която призова да се въведе вероучението като задължителен предмет в училище. Т.е. "мирно" настроени граждани и институция (в лицето на Църквата) пожелаха да наложат насилствено изучаването в училищата на нещо, което трябва да е право на личен избор.

Аргументът им? Ами както винаги - моралът. Но без да се усетят лицемерните попове направиха огромна грешка. Заявявайки, че вярата в бог ще направи децата по-морални, те недвусмислено заявиха, че ние, които не вярваме в богове, сме... по-неморалните. Е, това ли ще е моралът, на който ще се възпитават децата ни в училищата от въпросните богослови: "Вижте деца, тези от вас, които повярват в нашия бог, веднага стават една категория по-горе от онези там гадни атеистчета, че и от друговерците"?!
Много голям гаф, за който лично аз съм благодарна на изкукалите богослови. По този отблъскващ начин те показаха най-красноречиво, че там, където моралните принципи не еволюират, всъщност морал няма.

Този "аргумент с морала" от страна на Църквата всъщност показва и още нещо - как насадената до степен на фанатичност вяра в кратуните на хората може да ги лиши от способност да защитават идеите си, да се аргументират и въобще да мислят. Защото така, както те се опитват да наложат методите си на възпитание на всички, по същия начин и ние атеистите можем да направим нещо аналогично - вярата е вредна, тя парализира детските мозъчета и трябва да бъде забранено да се изповядва. Какво толкова, това пък са нашите принципи, защо да не опитаме да ги наложим като задължителни? Защо след като Църквата може безнаказано да се намеси в светските дела и ние, гражданите, да не можем да се намесим в нейните, верските? С какво толкова е по-специална тя?

Няма смисъл да се обяснява и това, че моралът всъщност няма нищо общо с каквито и да е Писания, че деца не се възпитават със страх от бог, защото те не са магарета, които да вкараш в пътя с камшик... Достатъчно е, че при предоставилата им се възможност да се изложат и да станат за смях и отвращение, поповете се справиха повече от блестящо. Амин!

Страница на статията : 0102
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 08:51

Защо сте ми изтрили коментара?? Как така другарката Галина Мешкова има право на лично мнение и лични нападки към вярващите "кратуни",а кратуните да нямат право да се защитят! Другарката може да вилнее и налага своето кръгозорче,да забранява вярата като истински червен боклук!
Протестирам срещу обобщенията, че българския народ бил безбожен, елате на църква и вижте! Защо ще ни налагате мисличките на това объркано мозъче, на тази нещастна женица!!!

23.04 2015 в 19:25

Другарко Галина Мешкова, дръжте високо червеното знаме на комунистите, давайте решителен отпор на врага - гнилите религиозни "кратуни"!Да си знаят мястото,за да не парализират мозъчето Ви, което и без това е безнадеждно объркано! Горката женица.

19.04 2015 в 11:28

Към Batko. Batko не бъди наивен! Поповете наистина предлагат тази по-широка формулировка, но силно се надяват, че изборът най-често ще бъде православието. И съответно ще имат работа, парички и т.н. А иначе, си абсолютно прав. Въвеждането на такъв предмет ще предизвика още едно разделение в нашето и без това силно фрагментирано общество.Този път на религиозна основа. Но на поповете не им пука от това. Те мислят само за джобовете си. Държавата обаче, колкото и да я няма, едва ли ще въведе предмет вероучение. Или както и там да го нарекат. И не, защото имаме големи държавници, мислещи за единството на нацията. Просто управниците са затънали до шия в поразиите, които ежедневно генерират и нямат желание да си сложат още един таралеж в гащите.

16.04 2015 в 12:12

В позицията на БПЦ пишеше "религиозно обучение (или етика)". Поповете не бяха толкова тъпи. Освен това искаха този предмет да бъде включен в стандарт, който не е от задължителната програма. С това казвам, че не беше чак толкова назойлива позицията на БПЦ.

Проблемът с религията е друг (и тая позиция не е оригинална): свободата на религията предполага изучаването на всякакви религиозни системи - американски евангелизъм, лютеранство и калвинизъм, версии на исляма. И някъде край това и православно християнство. Но мога да поискам децата ми да участ коптската версия. В крайна сметка това ще доведе до разцепление по религиозен признак, което само ще засили сепаратистките процеси сред цигани и турци. Циганите, според евангелска принадлежност, турците - с ислям.

Въобще БПЦ по инерция мисли, че е доминираща.

08.04 2015 в 12:16

Именно поради липсата на Правилна Вяра и Знания светът няма разбиране за Етиката и Моралът към който трябва да се стремим, както ни учи и Иисус Христос. Без вяра Науката губи своята Хуманност! Без наука Вярата води до предразсъдъци и духовна слепота! Вярата не се дава наготово, душата сама трябва да разбере къде греши, а ето един док. филм за всички невярващи и вярващи - до какво води духовната слепота: https://www.youtube.com/watch?v=H3E-a0ZPs9A&feature=youtu.be

07.04 2015 в 22:44

Именно учение ни е нужно. Учение за вярата. Вярата и учението не се изключват. Да познаем и духовното, освен материалното, ще донесе само полза за децата. Много неудобно за родителите, обаче - ще трябва да отговарят на доста неудобни въпроси.

07.04 2015 в 18:27

Освет това, след като невярващите са морални, ето едно предложение. В софийския квартал "Дървеница" от няколко години съществува кухня за бедни, която раздава храна на нуждаещите се, около 150 души. Но поради постоянното поскъпване и нови регулации кухнята е пред закриване и има нужда от средства, за да продължи работата си. Помогнете със средства съществуването и. milostiv.org/n829

07.04 2015 в 17:06

Мисля, че думи като "кратуни" в речника на авторката не подобават на нейното магистърство и показват нуждата от предлагания от Църквата предмет.

Освен това, ако желаеш да спориш разумно, следва да се вслушаш в предложенията на противниците ти, най-малкото за да можеш добре да им противопоставиш своите доводи. Църквата не предлага това, което госпожата предполага. Предлаганият от Църквата предмет има за цел вероучение да се преподава само на тези деца, чиито родители пожелаят, а невярващите родители да могат да изберат светска етика за своите деца.

В училището следва да се изучава това, което родителите преценят за нужно и полезно. Вярващите родители преценяват, че за децата им е нужно и полезно да се изучава вероучение, и понеже образованието се издържа и от техните данъци, следва предлагания от Църквата предмет да бъде въведен за децата им.

07.04 2015 в 10:51

Българинът е здравословен атеист. Той наготово има това, за което други народи са се борили с векове и много жертви - светско общество с подобаващата второстепенна роля на църквата.

То, на колегите от БПЦ може да им се иска нещо като Русия, Саудитска Арабия или Южна Америка, ама в най-добър случай ще постигнат нещо като Иран. И ще е много жалко ако им го позволим.

07.04 2015 в 10:18

Кой измисли заглавието ? Само за заглавието - отличен пет и една втора! (Аз отличен "6" пиша само на Господа Бога Вседържателя).