Защо се придържаме към убежденията си въпреки фактите?

НАУКАOFFNEWS Последна промяна на 11 септември 2018 в 11:24 5147 3

Кредит pixabay.com

Защо хората се придържат към убежденията си, дори когато им се представят неуспорими доказателства, че в голямата си част те са неверни? Това е комплексен въпрос, който няма прост отговор, разказва IFLScience.

Екип от учени от Университите в Рочестър, Ню Йорк, и Бъркли, Калифорния, има своя теория - убежденията на хората се затвърждават повече от реакциите, които получават от другите, отколкото от научната информация.

Предполага се, че отричащите глобалното затопляне не са убедени от научните изследвания по въпроса, а от това как хората реагират на тяхното мнение.

Проучването обхваща 500 човека над 18-годишна възраст. Участниците са помолени да разгледат колекция от геометрични фигури с различни цветове и да изберат тази, която може да се определи като "Дакси".

Такъв термин не съществува, така че няма значение какво ще отговорят участниците. Въпреки това учените им казват дали изборът им е бил правилен. Необходимо е още участниците в изследването да определят до каква степен са уверени, че това е "Дакси".

Тези, които успешно са посочили "Дакси" няколко пъти подред, отбелязват, че се чувстват по-уверени за бъдещите си решения. Това означава, че когато някой ти каже, че се справяш добре, независимо от факта, че мнението му няма никакво значение, той повдига увереността ти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

3

sm1

21.09 2018 в 14:39

Моля, поправете думата "неуспорими"...

15914

2

поп Дръвчо

11.09 2018 в 23:15

Репликационната криза обхваща малка част от "днешната наука". Както и от вчерашната - проблемът не е изобщо нов.

Но даже и там, където има реален проблем с репликацията - примерно в онкология или психология - личните мнения на хората в бели престилки са най-доброто което имаме към момента.

А за да отречеш нещо трябва доста повече от аргумента "това не може да бъде така никога" (по А. П. Чехов).

12407

1

Bad Horse

11.09 2018 в 12:17

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis Днешната "наука" не заслужава доверието ни. Когато не спазват основния научен принцип - независимо потвърждение на резултатите - думите на "учените" могат да се третират като хипотези. Като лични мнения на хора с бяла престилка.