В бъдеще може да черпим енергия от черни дупки [Tech OFFNews ep. 2.6]

Tech OFFNews Последна промяна на 14 март 2016 в 17:41 24368 215

От битките между дрони и грабливи птици се пренасяме към далеч по-фантастична концепция, която според учения Стивън Хокинг може да ни осигури безграничен източник на енергия.
Въпреки спадащите напоследък цени на петрола, енергийните ресурси си остават едно от най-големите предизвикателства пред цивилизацията ни в дългосрочен план.

Сред възможните решения на този проблем са възобновяемите източници, термоядрения синтес и нано технологиите, а Хокинг добавя към тях и използването на изкуствени черни дупки. Неотдавна ученият предложи човечеството да извлича енергия от едни от най-опасните познати обекти във вселената.

За незапознатите, черните дупки са региони в космоса, където гравитацията е толкова силна, че нищо не може да се измъкне от тях. Дори светлината не може да ги напусне, което ги прави почти невидими и от където идва името им. Все пак те излъчват елементарни частици, чрез процес наречен лъчение на Хокинг и открит от известния учен.

Днес ние знаем, че в центъра на повечето галактики, включително и нашата има свръхмасивни черни дупки, които поглъщат звезди, прах и друга материя. Хокинг предлага да създадем по изкуствен начин значително по-малки черни дупки, които да се намират на околоземна орбита или по-далеч в космоса и да използваме тяхното хокингово лъчение, за да си набавим нужната на човечеството енергия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!