България се присъединява към обединение за сътрудничество във високопроизводителните изчисления

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 октомври 2017 в 14:02 11343 0

Кредит webXcerpt Software GmbH

Правителството одобри присъединяването на България към обединение на държави по рамката за сътрудничество във високопроизводителните изчисления (EuroHPC), се съобщава в пресрелийз на Министерския съвет.

Страните-членки, подписали декларацията за EuroHPC, поемат ангажимент да работят за придобиване и разгръщане на интегрирана суперкомпютърна инфраструктура, която да бъде на разположението на научните общности в ЕС, както и на различни публични и частни партньори, без значение местоположението на суперкомпютрите.

Страните-членки приемат да работят съвместно и с Европейската комисия за подготвяне на пътна карта за изграждане на суперкомпютърната инфраструктура, която трябва да съдържа техническите и оперативните изисквания и необходимите финансови ресурси за придобиване на такава инфраструктура, дефиниране на подходящите правни и финансови инструменти придобиването ѝ, закупуване на два суперкомпютъра в периода 2019-2020 г. и на други два през 2022-2023 г., развиване на висококачествена конкурентоспособна европейска технология, нейната оптимизация и интеграция, развиване на тестови места за използването на големи данни за научни, управленски и промишлени цели.

"Високопроизводителните изчисления напредват към следващата си граница - над 100 пъти по-бързо от най-бързите машини в момента в Европа. Но не всички страни от ЕС имат капацитет за изграждане и поддържане на такава инфраструктура или за разработването на подобни технологии сами по себе си. Ако останем зависими от други за този критичен ресурс, тогава рискуваме да останем технологично "изключени", изоставащи или лишени от стратегическо ноу-хау. Европа се нуждае от интегрирана способност от световна класа в суперкомпютри, за да бъде начеоло в световната надпревара ", заяви Андрус Ансип (Andrus Ansip), вицепрезидент на Европейска комисия за цифров единен пазар в официално съобщение.

Към момента към декларацията са се присъединили Германия, Португалия, Франция, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Белгия и Словения.

Приложение на високопроизводителните изчисления (HPC). Източник: EuroHPC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !