"Флатландия" - спектакъл в тъмнина, в който те води технологията (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 август 2015 в 13:30 4284 0

Кредит Terry Braun/ newscientist

Зрението е излишно в този спектакъл.

Специалистът по хаптични устройства от Йейл Адам Спиърс (Adam Spiers) създаде с помощта на 3D-принтер прибор, който може да помогне да се ориентират хора с нормално зрение в пълна тъмнина, слепи и слабовиждащи.

Повод за създаването на устройството е да се ориентират зрителите в сценичното пространство в експерименталната театрална постановка по книгата на английския теолог и математик Едуин Абът "Флатландия", според Newscientist.

Според замисъла на режисьора на спектакъла на пиесата, действието се развива на множество редуващи се локации в древна лондонска църква. През цялото това време зрителите са на тъмно, слушайки актьорите и звуковите ефекти. Успоредно с това, те могат да опипват експонатите. Всичко това, от една страна трябва да създаде ефекта на "двумерния свят", който обитават хората във "Флатландия", а от друга - да усетят какви са възможностите за естетически опит на хора с увредено зрение.

За да могат зрителите да се движат между различните сценични локации, Адам Спиърс е разработил специално устройство.

Прототип на хаптичното устройство за слепи. Фотография: William Weir / Yale University

В начално състояние то прилича на куб, състоящ се от две половинки. От горната му страна минава ориентировъчна бразда, а отгоре й е оформен равнобедрен триъгълник с обърнат връх към челната бразда (вижте схемата долу).

Държейки куба в ръката си и опипвайки позицията на триъгълника или браздата, зрителите ще получават тактилна информация от устройството, необходима за ориентация и движение.

Във вътрешността на куба има сервомеханизъм, привеждащ горната половина в движение. Когато зрителят след края на поредната сцена трябва да се придвижи между локациите, неговата текуща позиция се определя с помощта на GPS-координати, а след това се прехвърля на устройството. То определя географското положение на следващата дестинация, а горната половина на куба се размества, ориентирайки острия ъгъл на триъгълника към нужната посока. В същото време, едновременно, горната половина се приплъзва толкова напред, в зависимост от разстоянието, което трябва да се измине.

С приближаването на целта, горната половина се прибира назад, а нейното постоянно въртене (подобно на движението на стрелката на компаса) не дава на лишения от зрение да се отклони от пътя си. След достигане на местоназначението, кубът се връща в изходно положение.

Устройството има две версии - кабелна и безжична.

Устройството е много добре прието - почти всички зрители го определят като много удобен и надежден указател. Като цяло, всеки зрител се е придвижвал с достатъчно висока скорост, около 30 сантиметра в секунда. В момента Спиърс планира да обвърже своя прибор с координатите в Google Maps и да проведе полеви тестове с незрящи хора в истински град.

Повече за книгата "Флатландия" написана от лондонския пастор Едуин Абът. която описва плосък свят, населен от двуизмерни геометрични фигури може да прочетете в статията ни  Четвъртото измерение: Истории от плоските светове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !