Интерфейсите мозък-компютър могат да позволят на войниците да контролират оръжия с мислите си и да изключат страха си

Ваня Милева Последна промяна на 16 декември 2022 в 00:01 3711 0

Интерфейсите мозък-компютър повдигат много етични въпроси за това как и дали трябва да се използват за определени приложения. Кредит: Pixabay

Интерфейсите мозък-компютър в момента се използват за подпомагане на тези с невромускулни разстройства при възстановяването на ежедневните функции като мобилност и комуникация. Военните разработват BCI технология, за да помогнат на членовете при бърз отговор на заплахи. Изследователите изследват етичните въпроси на използването на невротехнология като BCI на бойното поле.

Представете си, че войник има малко компютърно устройство, инжектирано в кръвта му, което може да бъде насочвано с магнит към определени области на мозъка му. След обучението войникът може да управлява оръжейни системи на хиляди километри, използвайки само мислите си.

Вграждането на подобен тип компютър в мозъка на войник би могло да потисне техния страх и безпокойство, което им позволява да изпълняват бойни мисии по-ефективно. Или например устройство, оборудвано със система за изкуствен интелект, което може директно да контролира поведението на войник, предвиждайки какви варианти би избрал в текущата си ситуация.

Въпреки че тези примери може да звучат като научна фантастика, науката за разработване на невротехнологии като тези вече е в процес на развитие. Интерфейсите мозък-компютър или BCI (Brain-computer interfaces) са технологии, които декодират и предават мозъчни сигнали към външно устройство за извършване на желано действие. По принцип потребителят трябва само да помисли какво иска да направи и компютърът ще го направи вместо него.

BCI в момента се тестват при хора с тежки невромускулни нарушения, за да им помогнат да възстановят ежедневните си функции като комуникация и мобилност. Например пациентите могат да включат лампите, като визуализират действието и накарат BCI да декодира техните мозъчни сигнали и да ги предаде на ключа. По същия начин пациентите могат да се съсредоточат върху конкретни букви, думи или фрази на екрана на компютъра, които BCI може да премести курсора, за да избере.

Етичните съображения обаче не са в крак с науката. Докато етиците настояват за повече етични изследвания на невронната модификация като цяло, много практически въпроси около интерфейсите мозък-компютър не са напълно разгледани.

Например, дали ползите от BCI надвишават значителните рискове от хакване на мозъка, кражба на информация и контрол на поведението? Трябва ли BCI да се използва за ограничаване или засилване на специфични емоции? Какъв ефект биха имали BCI върху моралната свобода на избор, личностната идентичност и психичното здраве на техните потребители?

Кредит: JAMA Network

Тези въпроси от голям интерес се разглеждат в статия в The Conversation от Нанси Джекър (Nancy Jecker) и Андрю Ко (Andrew Ko) - философ и неврохирург, който изучава етиката и науката на настоящите и бъдещите приложения на BCI.

Обмислянето на етиката при използването на тази технология, преди да бъде внедрена, може да предотврати потенциалната й вреда. Авторите твърдят, че отговорното използване на BCI изисква запазване на способността на хората да функционират по редица начини, които се считат за основни за това да бъдеш човек.

Разширяване на BCI извън рамките на клиниката

Изследователите изследват немедицински приложения за интерфейс мозък-компютър в много области, включително игри, виртуална реалност, артистично изпълнение, война и контрол на въздушното движение.

Например Neuralink, компания, съоснована от Илон Мъск, разработва мозъчен имплант за здрави хора, за да комуникират потенциално безжично с всеки с подобен имплант и компютърна настройка.

През 2018 г. Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната на американската армия стартира програма за разработване на „безопасна, преносима невронна интерфейсна система, способна да чете от и да пише в множество точки в мозъка наведнъж“. Целта му е до 2050 г. да създаде нехирургичен BCI за здрави военнослужещи за приложения в националната сигурност.

Например войник в звено със специални сили може да използва BCI, за да изпраща и получава мисли от колега войник и командир на звено, форма на директна трипосочна комуникация, която би позволила актуализации в реално време и по-бърз отговор на заплахи.

Кредит: NBC News

Доколкото ни е известно, тези проекти не са отворили обществена дискусия относно етиката на тези технологии. Въпреки че американската армия признава, че „негативните обществени и социални възприятия ще трябва да бъдат преодолени“, за да се приложи успешно BCI, са необходими практически етични насоки за по-добра оценка на предложените невротехнологии, преди да бъдат внедрени.

Утилитаризъм

Един подход за справяне с етичните въпроси, повдигнати от BCI, е утилитарен. Утилитаризмът е етична теория, която се стреми да увеличи максимално щастието или благополучието на всеки, засегнат от действие или политика.

Усъвършенстването на войниците може да създаде най-голямото благо чрез подобряване на бойните способности на нацията, защитавайки на военното имущество като държи на войниците на разстояние и поддържа на военна готовност. Утилитарните защитници на невроподсилването твърдят, че новите технологии като BCI са морално еквивалентни на други широко приети форми за подобряване на мозъка. Например стимуланти като кофеин могат да подобрят скоростта на обработка на мозъка и могат да подобрят паметта.

Някои обаче се притесняват, че утилитарните подходи към BCI имат морални слепи петна. За разлика от медицинските приложения, предназначени да помагат на пациентите, военните приложения са предназначени да помогнат да се спечели войни. В този процес BCI може да наруши индивидуалните права, като например правото за психическо и емоционално здраве.

Например войниците, използващи оръжия с дронове в дистанционната война днес, съобщават за по-високи нива на емоционален стрес, посттравматично стресово разстройство в сравнение с войниците на земята. Разбира се, войниците рутинно избират да се жертват за по-общото благо. Но ако невроподсилването се превърне в изискване за работа, това може да породи уникални опасения относно принудата.

Неврологични права

Друг подход към етиката на BCI, неврологични права, дава приоритет на определени етични ценности, дори ако това не максимизира общото благополучие.

Петте невроправа. Кредит: NeuroRights Initiative

Привържениците на неврологичните права защитават правата на индивидите на когнитивна свобода, умствена неприкосновеност, умствена цялост и психологическа приемственост. Правото на когнитивна свобода може да забрани неразумна намеса в психическото състояние на дадено лице. Правото на психическа неприкосновеност може да изисква осигуряване на защитено психическо пространство, докато правото на психическа неприкосновеност би забранило нанасянето на конкретни вреди на психичните състояния на дадено лице. И накрая, правото на психологическа приемственост може да защити способността на човек да поддържа кохерентно чувство за себе си с течение на времето.

BCI могат да се намесват в неврологичните права по различни начини. Например, ако BCI променя начина, по който светът изглежда на потребителя, той може да не е в състояние да различи собствените си мисли или емоции от променените версии на себе си. Това може да наруши неврологични права като психическа поверителност или психическа цялост.

И все пак войниците вече се лишават от подобни права. Например на американските военни е позволено да ограничават свободата на словото на войниците и свободното упражняване на религията по начини, които обикновено не се прилагат за широката общественост. Дали нарушаването на невроправата би било различно?

Човешките възможности

Подходът на човешките способности настоява, че запазването на определени човешки способности е от решаващо значение за защитата на човешкото достойнство. Докато неврологичните права се основават на способността на индивида да мисли, изгледът на способностите разглежда по-широк диапазон от това, което хората могат да правят и да бъдат, като способността да бъдат емоционално и физически здрави, да се движат свободно от място на място, да общуват с другите и природата, упражняват сетивата и въображението, чувстват и изразяват емоции, играят и пресъздават и регулират непосредствената среда.

Намираме подхода на способността за убедителен, защото дава по-стабилна картина на човечността и зачитането на човешкото достойнство. Въз основа на това мнение, авторите твърдят, че предложените BCI приложения трябва разумно да защитават всички централни възможности на потребителя при минимален праг. BCI, предназначен да подобри способностите отвъд средния човешки капацитет, ще трябва да бъде разгърнат по начини, които реализират целите на потребителя, а не само на другите хора.

Кредит: The Royal Society

Например двупосочен BCI, който не само извлича и обработва мозъчни сигнали, но доставя соматосензорна обратна връзка, като усещане за налягане или температура, обратно към потребителя, би представлявал неразумни рискове, ако наруши способността на потребителя да се доверява на собствените си сетива. По същия начин всяка технология, включително BCI, която контролира движенията на потребителя, би накърнила тяхното достойнство, ако не позволява на потребителя някаква възможност да я отмени.

Ограничение на изгледа на възможностите е, че може да бъде трудно да се определи какво се счита за прагова способност. Изгледът не описва кои нови възможности си струва да се преследват. И все пак, невроподсилването може да промени това, което се счита за стандартен праг, и в крайна сметка може да въведе изцяло нови човешки способности. Справянето с това изисква допълване на подхода на способността с по-пълен етичен анализ, предназначен да отговори на тези въпроси.

Източник: Brain-computer interfaces could allow soldiers to control weapons with their thoughts and turn off their fear – but the ethics of neurotechnology lags behind the science, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !