Робо-риба плува 36 часа, захранвана с изкуствена кръвоносна система (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 юни 2019 в 07:20 3233 0

Кредит James Pikul

Дизайнът на този мек робот е вдъхновен от кораловата риба-лъв (Pterois).

Роботът се захранва от собствената си изкуствена кръвоносна система и може да раздува гръдните си перки и да плува нагоре по течението със скорост над 1,5 дължини на тялото на минута, което е около 15 сантиметра в минута или около 0.01 километра в час.

Неговият конструктор Робърт Шепърд от Университета в Корнел отбелязва, че скоростта на плуване може да бъде подобрена. "1,5 дължини на тялото на минута - това е много бавно, дори за риба", коментира Шепърд.

Захранва се от поточни батерии, системи, които се състоят от два електрода и течен електролит, който тече между тях. Когато течността се движи, тя захранва помпите, поставени в опашката на роботизираната риба, гръбните и гръдни перки.

Потокът на течността увеличава също и налягането в определени области. Механизмът е като надуване на балон, обяснява Шепърд, което води до промяна на формата и твърдостта на частите на робота. Течността например надува едната страна на опашката на робота и предизвиква компресиране на другата, което води до характерното за рибешките опашки движение.

За да се даде възможност за гъвкаво движение, електродите в роботизираната риба са направени от огъвваема никелова телена мрежа. Водоустойчивата външна част на робота е направена от силикон.

Подходът увеличава количеството енергия, съхранена в робота с 325%, в сравнение с машина, която има отделна батерия и хидравлично-флуидна система, отбелязва Шепърд. Екипът изчислява, че роботът ще може да работи в продължение на 36 часа, без да изисква презареждане.

Екипът ще работи за подобряване на силата на движенията на робота.

Справка: Nature, doi: 10.1038 / d41586-019-01951-8

Източник: Robo-fish powered by battery ‘blood’, Nature, Robotic fish powered by electronic blood can swim for 36 hours, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !