Живеем в киберпънк антиутопия

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 април 2019 в 08:50 4694 1

Американското Министерство на правосъдието публикува в четвъртък силно редактираната версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер, който разследва намесата на Русия на последните избори за Белия дом.

Само времето ще покаже какво означава докладът за администрацията на Тръмп. Но е ясно, че концепциите, които някога са смятани за измислени киберпънк дистопии (антиутопии) - от правителствени хакери до ботнет мрежи за пропаганда, които работят в автономен режим - сега са достатъчно разпространени, за да повлияят на международната политика.

Черни кутии

Текстът на доклада разкрива как Русия е използвала социалните медии, хакери и други усъвършенствани техники, за да се опита да се намеси в президентските избори през 2016 г. в полза на Тръмп - усилията, които достигнаха до милиони американци и привлякоха други за разпространяване на пропагандата си преди и след изборите.

Руснаците, работещи за организация, наречена Агенция за интернет изследвания, създадоха акаунти в Twitter и Facebook, чрез които достигнаха до милиони - включително мнозина от членовете на Администрацията на Тръмп, синовете на Тръмп, и самият Тръмп - докато споделяха про-Тръмп и анти-Клинтън съобщения, меми и изображения.

Поверителност на личните данни

В същото време, други руски оператори са използвали по-директен подход - като хакват сървъри на Демократическата партия, освобождавайки секретна информация, предоставяйки откраднатите данни на WikiLeaks. А финансират операцията чрез добиване на биткойни.

След време вероятно ще се забравят специфичните детайли в доклада. По-скоро той ще остане като прогноза за бъдещето на информационната война - и странните начини, по които технологията може да се използва за манипулиране и контрол на населението.

Източник:Report On The Investigation Into Russian Interference In The 2016 Presidential Election [ CNN ]

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!