Може ли човек да плува по-бързо от рибите?

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 август 2016 в 17:10 11936 0

Олимпийският златен медалист Майкъл Фелпс, известен още като "суперрибата" (The Superfish) , се състезава в последните си Олимпийски игри, преди да приключи спортната си кариера. В последното си плуване на Олимпиада американецът спечели своя пети златен медал от Игрите в Рио и с него стават общо рекордните 23 олимпийски медала.

Времето му от 47.12 секунди подобри предишния му собствен рекорд от 47.51 секунди в щафетата 4x100 м свободен стил на Олимпийските игри през 2008 г..

Няма съмнение, че Фелпс тренира усилено, за да постигне такива върхови постижения, но да видим какви ще са резултатите, ако този шампион плувец се състезава срещу истинските риби.

Скорост

Марлинът е третата най-бърза риба в морето (Nicholas Hill)

Рибата ветроход достига максимална скорост от 112 километра в час. Ако тази риба се състезава на 100 м, тя ще ги преплува за 1,9 секунди.

С 2.4 секунди рибата меч взема сребърния медал, а бронзът отива при марлина с неговите 2.7 секунди.

Дори рибата тон може да завърши състезанието на сто метра близо десет пъти по-бързо от Фелпс.

Така че ... рибите печелят!

Издръжливост

Aтлантическата сьомга преодолява много препятствия по време на своето 1400 -километрово плуване (Matt Casselman)

Фелпс не е толкова запален по дългите плувни маратони, но издръжливостта е необходима за неговите 400 метра.

Тихоокеанската сьомга е спортистът на морето. След като прекарва голяма част от живота си в океана, тихоокеанската сьомга прави едно, последно плуване нагоре по реката - около 1400 км - по същество, за да прави секс за последен път.

Този път е дълъг, но и пълен с препятствия, включително водопади и гладни мечки. Освен това, сьомгата има само едно последно хранене преди да започне това пътуване и повече никога отново.

На сьомгата й трябват около седмица, за да завърши това пътешествие, в зависимост от условията, но изминава средно 40 км на ден. Така че, всеки ден, тя плува над 10 пъти по-далеч от плувния триатлон Iron Man (3.86 км).

Дали Фелпс ще може да плува нагоре по течението на реката, нон-стоп, с рекордно темпо с гладни мечки, без ежедневния си прием от 12000 калории във вид на пица и паста? Едва ли.

Така че, победителят е ... рибата!

Кислород в мускулите

Стъкленият сом е прозрачен, така че можете да видите как кръвта се влива в различните органи и тъкани.

Фелпс използва традиционната китайска медицина - техниката на вендузите, за да увеличи притока на кръв и доставката на кислород до мускулите си.

Няма много доказателства, че вендузите помагат, но рибите имат предимство, подкрепено от науката.

Тяхната система е до 50 пъти по-ефективна при освобождаване на кислород в тъканите от човешката система. Основната причина за това е, че рибешкия хемоглобин има няколко различни аминокиселини (градивните елементи на протеините), различни от тези на човешкия хемоглобин.

Така че, въпреки вендузите ... рибата спечели отново!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !