На 24-ти май може да проверите пишете ли правилно

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 май 2015 в 16:03 4855 0

По случай 24-и май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към инициативата Написаното остава. Пиши Правилно!

На три места в центъра на София от 9 до 15 часа на 24 май ще имате възможност да направите кратка диктовка, така не само ще проверите знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелствате почитта си към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата.

Трите места, на които може да проверите правописа си са: пред кино Одеон на пресечката на ул. Граф Игнатиев и бул. Васил Левски; на изхода на метростанция Сердика на пл. Света Неделя: срещу Софийския университет пред Паметника на Съветската армия.

Млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Ще имате възможност да обсъдите с тях някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери Написаното остава. Пиши Правилно!, чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство „Аз Буки”, което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Кампанията Написаното остава. Пиши Правилно! цели привличане на вниманието на най-широк кръг хора и институции, свързани с образованието – ученици, родители, законодатели, медии, експерти, учители, изследователи, университетски преподаватели, така ще се акцентира на грамотността като основна предпоставка за развитието на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !