Вариантът Омикрон: Апокалипсис или "буря в чаша вода". Какво е ясно за него и какво не, пояснява д-р Петър Марков

Ваня Милева Последна промяна на 27 ноември 2021 в 11:10 18333 0

Съобщенията за разпространението на нов вариант на коронавирус, който учените наричат ​​„най-лошият, който сме виждали“, доведоха в петък до затваряне на граници, отменяне на полети. На спешна среща СЗО официално класифицира новия вариант като "тревожен" и му даде собствено име - "Омикрон".

Към момента са регистрирани около 100 случая на заболяването с новия вариант на коронавирус, повечето от тях в южноафриканската провинция Гаутенг, където се намира мегаполисът Йоханесбург и столицата Претория, единични случаи са регистрирани в няколко други страни по света - вирусът вече е достигнал до Северна Африка и Европа.

Какво се знае за варианта Омикрон до момента?

Макар че още е много рано и информацията е оскъдна, но както обобщава д-р Петър Марков от Школата по хигиена и тропическа медицина в Лондон, "нещата не изглеждат добре".

Според учените той е много различен от всички предишни.

"Този вариант ни изненада. Той е извършил голям еволюционен скок и премина през около 50 мутации", отбелязва на брифинг вирусологът професор Тулио де Оливейра (Tulio de Oliveira), ръководител на Южноафриканския център за епидемиологична реакция.

Около 30 от 50 мутации засягат така наречения шипов протеин, с който вирусът навлиза в човешките клетки.

До момента със сигурност са известни две неща, коментира д-р Петър Марков и те будят безпокойство:

1. Новият вариант, класифициран като B.1.1.529 се разпространява много бързо в почти всички провинции на Република Южна Африка.

"До момента се наблюдава, че новият вариант успешно измества другите варианти на място и прави това с много по-висок темп, отколкото преди сме наблюдавали при Алфа (британския вариант) и Делта", разказва д-р Марков и продължава:

"В момента бройките все още са сравнително не много високи като абсолютни стойности, и още не може да се изключи това покачване да е артефакт на високото ниво на идентификация на случаите и генотипизиране на вируси в Южна Африка. Но нарастването е толкова стръмно и повсеместно там, че по-скоро изглежда реално. Всичко това е източник на притеснение, и ако е реално, е ясен показател за еволюционно предимство на този нов вариант (еволюционно предимство = по-ефективно разпространение)".

Новият вариант вече стигна до Европа. Става въпрос за жена в Белгия, която развива тежки симптоми 11 дни след пътуване в Египет. Минала е през Турция. Тя не е посещавала която и да било държава в Южната част на Африка, което означава, че вариантът вече се е разпространил и в други африкански страни. Друга важно уточнение е, че не е била ваксинирана и не е боледувала до този момент от коронавирус. Има и двама заразени във Великобритания.

"Ранните оценки на репродуктивното число са за предаваемост, която е пъти по висока от тази при Делта варианта. Нещо, което е видимо в приложената графика, която показва темпа на нарастване на дела на всеки от вариантите считано от момента на възникването му). На новия вариант му е отнело няколко седмици да постигне нива на разпространение, за което на Делта са му били необходими месеци. Понеже репродуктивното число при делта е само по себе си много високо (R е над 6), то е трудно да се повярва че пъти по-високо ефективното репродуктивно число на новия вариант, може да бъде постигнато само чрез нарастване на заразността. В среда, в която вече им много преболедували и доста ваксинирани, т.е. много хора с имунитет, такава шеметна скорост на нарастване изисква в допълнение към висока заразност, и високо развита способност за презаразяване на хора с имунни защити", обяснява д-р Марков.


 2. Вариантът носи много голям брой мутации като повечето от тях имат "доказан капацитет да придават различни по тип и магнитуд нежелани свойства на вируса, а други са нови".

Вариантът има такива мутации, които без съмнение са опасни. Те повишават "способността му да влиза в клетките, нивото му на заразност, и капацитета му да пробива имунните защити". Това означава, че той по-лесно ще заразява прекаралите инфекцията и ваксинираните.

"Силата на човешкия имунитет, е в неговата поликлоналност – т.е. едновременното разпознаване и атака на много различни части на вируса, както от антителата така и от лимфоцитите. Така, дори едни части от вируса да мутират, да се изменят и да станат неразпознаваеми за имунния отговор, другите продължават да са открити мишени. Тук при този вариант проблемът е, че има мутации в много от важните епитопи (места на разпознаване и залавяне на антителата) едновременно, което повишава риска от влошаване на контрола на този вариант. Това е много вероятно да има отражение върху естествения имунитет на тези прекарали инфекцията, и на тези, които са ваксинирани. В какъв размер – на този етап не би могло да се каже"', обяснява д-р Марков.

Откъде идва?

Въпреки че първоначално е свързан с Гаутенг, вариантът не произхожда непременно от там. Най-ранната проба, показваща варианта, е събрана в Ботсвана на 11 ноември. Учените казват, че необичайната съвкупност от мутации предполага, че може да се е появил по време на хронична инфекция на имунокомпрометиран човек, като нелекуван пациент с ХИВ/СПИН.

„Лоши новини, но не е и краят на света“

Първата известна потвърдена инфекция с B.1.1.529 е от проба, събрана на 9 ноември.

СЗО заявява, че ще са нужни няколко седмици, за да се разбере въздействието на новия вариант.

Високопоставен здравен служител от Великобритания, цитиран от ВВС News, предупреждава, че ваксините "почти сигурно" ще бъдат по-малко ефективни срещу новия вариант.

Но професор Джеймс Нейсмит (James Naismith), структурен биолог от Оксфордския университет, добавя: „Това е лоша новина, но не е и краят на света“.

Той обяснява, че мутациите във варианта предполагат, че може да се разпространи по-бързо - но предаването "не е толкова просто, колкото "тази аминокиселина прави това"" и се определя от това как работят съвместно мутациите.

Само около 24% от населението на Южна Африка е напълно ваксинирано, което може да стимулира бързото разпространение на случаите там.

Междувременно ръководителят на инфекциозните заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи отбелязва, че докато докладите за новия вариант са "червена лампичка", е възможно ваксините все пак да работят за предотвратяване на сериозно заболяване.

„Докато не бъде правилно тестван... не знаем дали избягва или не антителата, които ви предпазват от вируса“, ​​заявява д-р Фаучи пред CNN.

Отражения

Информацията за новия вариант свали цените на петрола и предизвика трус на борсите.

А на въпрос на bTV относно мерките срещу новия вариант, от българското здравно министерство поясняват, че продължава забраната за влизане на пътници от Южна Африка в България. Прибирането на наши сънародници от Африка ще бъде възможно, но ще трябва да изкарат пълната 14-дневна карантина.

Освен Великобритания, САЩ и ЕС, редица други страни също обявиха ограничения:

  • Австралия обяви в събота, че полетите от Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини, Сейшелите, Малави и Мозамбик ще бъдат прекратени за 14 дни. На неавстралийци, които са били в тези страни през последните две седмици, сега е забранено да влизат в Австралия
  • Япония обяви, че от събота пътниците от голяма част от Южна Африка ще трябва да бъдат под карантина за 10 дни и да направят общо четири теста през това време
  • Индия разпореди по-строги прегледи и тестове за пътници, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана и Хонконг
  • Иран ще забрани пътуващите от шест южноафрикански държави, включително Южна Африка. Иранците, пристигащи от региона, ще бъдат приети след два отрицателни теста, казва държавната телевизия
  • Бразилия също така заяви, че ограничава пътуването до региона от шест страни в Африка

Министърът на здравеопазването на Южна Африка Джо Фахла заяви пред репортери, че забраните за полети са "неоправдани".

"Реакцията на някои от страните по отношение на налагането на забрани за пътуване и подобни мерки са напълно в противоречие с нормите и стандартите, ръководени от Световната здравна организация", отбелязва южноафриканският министър.

Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканската медицинска асоциация, също заявява пред ВВС News, че ограниченията за пътуване в нейната страна са преждевременни.

„Засега това е буря в чаша вода“, смята тя.

Само около 24% от населението на Южна Африка е напълно ваксинирано, което може да стимулира бързото разпространение на случаите там, обяснява пред BBC в петък д-р Майк Тилдесли (Mike Tildesley), член на групата за моделиране на научна пандемия на грип (Spi-M).

Източник:

Covid: New variant classed 'of concern' and named Omicron,  ВВС News

Omicron: everything you need to know about new Covid variant, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !