През 238 г. пр.н.е. Птолемей III издава указ за въвеждане на високосна година

Ваня Милева Последна промяна на 07 март 2022 в 00:00 10301 0

Златна монета изобразяваща Птолемей III.

Кредит Wikimedia Commons

Златна монета изобразяваща Птолемей III.

В 17-ия ден на месец Тиби в 9-ата година на царуването на фараон Птолемей III Евергет, тоест преведено на съвременен календар, на 7 март 238 г. пр. н. е., на среща в град Канопия, близо до Александрия, е приет така нареченият Канопийски декрет.

На срещата според историците са присъствали жреци, писари на свещени книги и други представители на власта. Указът е издълбан върху каменна стела, която подобно на Розетския камък е изписана на гръцки, с йероглифи и с демотическо писмо. Учените превеждат надписа и откриват, освен че постановява какви почести трябва да бъдат отдавани на царското семейство, съдържа изменения в календара.

Канопийският декрет.

Към края на указа пише:

"... за да идват сезоните неизменно по строго определени правила и в съобразие със световния ред, а зимните панегирии да не се падат през лятото...ако годината продължи да се състои от 360 и пет дни, които се добавят към тях, нареждам от днес нататък на всеки четири години да бъде вмъкван един ден, в който да се почитат  божествата "евергети" (добротворци) след петте допълнителни дни и преди новата година, така че всички да знаят, че предишните недостатъци в отчитането на времето на годината и годините отсега нататък, щастливо са коригирани от фараон Евергет".

Така празникът на боговете "добротворци" става триста шестдесет и шестият ден в годините, които сега наричаме високосни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !