На чаша кафе с Фридлиб Рунде

Днес се навършват 228 години от рождението на откривателя на кофеина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 февруари 2022 в 02:06 13099 0

На днешната дата, 8 февруари 1794 г., е роден немският химик Фридлиб Фердинанд Рунде (Friedlieb Ferdinand Runge), откривател на структурата на кофеина. 

Въпреки, че този откривател е изгубил славата си в последните години от живота си, както донякъде и в наши дни, Фридлиб Рунде е направил редица ценни за химията открития, между които и кофеинът. За тях във Forbes, разказва Киона Смит (Kiona N. Smith). 

Един ден, през младежките си години, докато извършвал своите опити, Рунде случайно впръскал в окото си екстракт от растението беладона (Atropa belladonna). В резултат зениците му се разширили, ефект, познат още от Ренесанса, когато италианските дами използвали екстрактът като очни капки, за да изглеждат очите им по-големи и привлекателни, често с риск от увреждане на зрението им. Едва десетилетия по-късно бил обяснен механизмът на действие на растението, чиито съставки блокират нервните рецептори в окото, отговорни за свиването на ириса. Но въпреки липсата на обяснение, опитът на Рунде предизвикал интерес и той бил поканен в Университета в Йена да направи демонстрация върху котка. 

Сред публиката на представянето му бил и известният писател и поет Йохан Волфганг фон Гьоте, който също притежавал интерес към науката. Като благодарност за направената демонстрация, Гьоте подарил на младия учен торбичка кафени зърна, които по това време били рядкост в Европа. Този подарък имал и условие - Рунде трябвало да изучи химията на стимулиращата напитка. Така не след дълго, откривателят изолирал съединението, придаващо на кафето специфичната му сила - кофеинът.  

Научната дейност на Рунде не се изчерпва само с това, тъй като в по-късните години на кариерата си той прави и други значими открития като синтетичното синьо багрило, наречено анилиново синьо и метод на екстракция на захар от сок на цвекло. Негов принос в науката е и методът на разделяне на смеси на съставните им вещества, наречен хартиена хроматография, широко използван и днес. Той е и един от първите химици, изолирали веществото хинин, използвано с течение на десетилетия за превенция и лечение на малария. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !