Лондонското метро е открито на тази дата през 1863 година

Ваня Милева Последна промяна на 10 януари 2023 в 00:00 6782 0

Кредит Pxhere

Това е първото метро в света - дотогава на планетата не е имало извънулични високоскоростни пътища.

Първата линия, дълга 3,6 километра, е осъществявала връзката между главните станции Падингтън, Кингс Крос, Сейнт Панкрас и Юстън, които са били относително далеч извън центъра на града, Лондонското Сити. Тази линия е включвала и станцията с известното име „Бейкър Стрийт“. Тогава обаче това не е означавало нищо особено - трябва да изминат поне двайсет години, докато се роди идеята на Артър Конан Дойл да настани Холмс на тази улица.

Тунелите на най-старото метро в света са представлявали плитки траншеи, покрити с подсилен покрив. Не е било лесно за пътниците - първите влакове да се движели на пара, а метрото е било задимено и миризливо. Първите вагони не са имали прозорци, защото се е предполагало че няма нищо за гледане под земята.

В края на века метрото е електрифицирано, след това са спуснати ескалатори, след това са нарисувани схемите, с които сме свикнали.

Но думата „метро“ се ражда веднага - лондонското метро е построено от компанията Metropolitan Railway („Столична железница“), което означава „столични железници“.

Думата "метро" се е утвърдила в много градове по света. Но не и в Лондон - там латинското U обозначава местата на станциите, тъй като британците наричат ​​метрото „undergraund“, тоест подземие. 

Underground - Лого на метрото в Лондон Лого на метрото в Берлин Лого на метрото в Париж Лого на метрото в Ню Йорк Лого на метрото в Стокхолм
Лого на Московското метро Лого на метрото в Алжир Лого на метрото във Варшава

Лого на метрото в Истанбул

Лого на Софийското метро

Лондонското метро предизвиква сензация, докато по същото време много други европейски мегаполиси търсят начин да решат проблемите си с вътрешния градски трафик. Смятало се е, че концепцията на метрото може да реши всички тези проблеми.

И постепенно всички столици и по-големи градове придобиват своя "подземна железница". Софийското метро потегли на 28 януари 1998 г. и от 2020 г. имаме цели 3 линии с обща дължина 48 км и 43 метростанции.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !