България отвисоко през погледа на National Geographic (видео)

Една от локациите, включени в поредицата, е скалният град Пеперикон. Интервю с археолога Николай Овчаров

National Geographic Последна промяна на 17 септември 2022 в 11:01 9914 0

Кредит National Geographic

Перперикон от птичи поглед.

National Geographic отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже още по-зрелищни въздушни гледки от Стария континент в четвърти сезон на документалната поредица „Европа отвисоко“. Предаването стартира на 18 септември, неделя, от 22:00 ч. ексклузивно по National Geographic с епизод, посветен на България и богатата ѝ култура, спираща дъха природна красота и съвременни инженерни постижения.

Благодарение на изключително модерна дрон технология и уменията на професионални пилоти, страната ще бъде показана така, както не е виждана досега – през 4-те сезона и чрез историите на различни хора. Броени дни преди премиерата на документалната поредица се срещаме с един от главните герои във „Европа отвисоко“ – археологът Николай Овчаров, който ни повече представянето на България и забележителния скален град Перперикон.

Древният археологически комплекс „Перперикон“ е част от ключовите обекти, които представят България в предаването на National Geographic „Eвропа отвисоко“. Разкаже ни малко повече, как се свързаха с вас?

Няма никакво съмнение, че скалният град Перперикон е една от най-големите сензации в българската и световната археология за всички времена. Всъщност той е главният представител на една цяла древна култура, която образно нарекох „цивилизация на скалните хора”. Тя започва още в праисторически времена, но в една или друга форма преминава през цялата бронзова, желязна, антична и средновековна епоха – т. е. няколко хиляди години.

Така че не е случайно, че от Перперикон се интересуват хора от цяла свят и то вече десетилетия наред. National Geographic под една или друга форма на два пъти е отразявал случващото се там. А преди няколко години скалният град попадна в голямата класация на големия британски пътешественик и изследовател Филип Кар-Гом на 50-те най-свети места на Земята редом с Мачу Пикчу и Сантяго де Компостела.

По този начин включването на Перперикон в епизода за България, част от поредицата „Eвропа отвисоко“ като единствен археологически обект от нашата страна не ме изненада. И смятам, че той ще ни представи достойно. Така че свързването на хората от National Geographic с мен бе закономерно.

Как и кога протекоха снимките?

Снимките бяха направени през миналото лято, т. е. година преди излъчването на епизода. Това показва професионализма на хората от National Geographic, те не „претупват” работата си, а изпипват всеки детайл. Особено важно бе заснемането да стане по време на разкопки, когато на обекта работят десетки хора и се откриват нови и интересни неща. Именно тези артефакти, така да се каже „съвсем топли”, са представени в епизода. Но работата по епизода въобще не свърши със заснемането на място. От Лондон през следващите месеци ми се обаждаха още десетки пъти да изпратя информация и мои снимки. Досега не е имало продукция, по която да съм работил толкова дълго време.

С какво ще запомните участието си в този мащабен проект?

Беше ми интересно да работя с професионалния екип на National Geographic. Няма да крия, че аз имам много журналистически изяви – ежегодно давам стотици интервюта, имам десетки участия във филми и телевизионни предавания. Рядко обаче съм вижда толкова професионална и отговорна работа. И тя дава резултат – получава се един прекрасна продукция, представяща не само Перперикон, но и цялата ни страна.

Върху какво избрахте да акцентирате при представянето на този значим за страната ни исторически обект?

Отговорът се налага от спецификата на нашата работа – операторите заснеха етапната ни работа в Южното подградие на скалния град, където се копае вече 7 години. А за радост 2021 г. бе много богата на открития. Тогава бяха разкрити 8 ротонди-мавзолеи от късноримския период, които имат аналогии само на Виа Апиа във Вечния град. Става дума за култово-погребални съоръжения на видни граждани от тази епоха.

Тук трябва да кажа, че през 2022 г.,само със средствата на Община Кърджали ние успяхме да внесем нов щрих в блестящата история на скалния град. Отново в Южното подградие бе разкрит уникално запазен до 3 м височина езически храм от ІІІ-ІV в.

Така се оказа, че целият този сектор е с култово-религиозна окраска в дългата история на Перперикон. Тук се намират и антични езически светилища и огромни раннохристиянски базилики. И това не е случайно. Именно в Южното подградие и в северозападната част на огромния монументален Дворец-светилище от нас бе открит древния олтар на Дионис. Там, според античните автори, са идвали хора като Александър Велики и бащата на първия римски император Октавиан Август – Гай Октавий. Той в голяма степен предопределя „сакралното” бъдеще на Перперикон.

Ще видим ли Перперикон в нова светлина?

Интересното на Перперикон е, че той винаги, всяка година, ни изненадва с нещо ново. При този археологически обект непрекъснато се случва нещо ново, различно от това, което сме мислили предварително. Вероятно заради тези непрекъснати „сюрпризи” хората не посещават Перперикон само по веднъж. Има хора, идващи тук всяка година. И те ни казват: „Идваме, защото всеки път откриваме неща, непознати преди вашите последни разкопки!”

Перперикон отвисоко изгледа още по-внушително и мистично. Връщайки лентата назад, разкажете ни как започна всичко. Кога започнаха първи разкопки, какви бяха първите ви открития? А последните?

Когато ме питате по този въпрос, няма как да не се върна 23 години назад, когато в горещото лято на 2000 г. с шепа ентусиасти започнахме да разчистваме гъстата растителност, с която бяха обрасли високо стърчащите останки на Двореца-светилище. Помня как тогава една моя студентка, качила се на една от високите скали, възкликна: „Боже, та това е загубеният в джунглата град на Киплинг!”

И това наистина се оказа така. Лято след лято, сезон след сезон, пред нас изникваха останките от сгради на различни епохи. Полека-лека започнахме да разбираме напълно неясната в началото логика на градоустройството на скалния град, на разположението на улици, площади, обществени сгради, храмове.

Разбира се, както казах вече, на Перперикон винаги излиза нещо ново и изненадващо. Но точно в това е чарът на работата там. А откакто се появиха дроновете, заснемането от въздуха стана задължително. И могъществото на скалния град стана още по-очевидно! Разбира се, професионалното заснемане на National Geographic дава един съвсем нов поглед върху древните паметници.

В първия епизод на „Европа отвисоко“ освен древния град Перперикон, зрителите ще видят още Велико Търново – градът, който привлича туристи от цял свят с шоуто „Звук и светлина“. Дроновете на „Европа отвисоко“ ще ни покажат как този емблематичен спектакъл изглежда, погледнат от небето. Зрителите ще имат и уникалния шанс да получат една по-различна гледна точка към катедралата „Свето Успение Богородично“ във Варна и да станат свидетели на ремонта на храма и на процеса по позлатяването на куполите му.

Въздушното пътешествие над България ще предложи също зашеметяващи гледки от планините и морското крайбрежие.

Ще се присъединим към метеоролога Захари Недялков по време на 7-часовия му снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала и ще видим отвисоко мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера.

Друг интересен обект, включен в епизода, е рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали. Ще научим повече за усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса.

„Европа отвисоко“ ще покаже различните лица на България. Модерното развитие на страната ще бъде представено чрез удивителна въздушна обиколка над първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, чиято форма символизира отворена арка, която посреща гостите на София, пристигащи от югоизточния вход на града.

В контраст на това, в епизода ще видим и необикновената история на Паметника на Бузлуджа и ще разберем повече за усилията за спасяването на сградата, която мнозина оприличават на огромно НЛО от бетон.

Новият сезон от 6 части на „Европа отвисоко“ ще предложи и впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности в Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия. С помощта на модерна дрон технология зрителите ще бъдат поканени на зашеметяващо визуално преживяване във всяка от тези страни.

Спиращите дъха въздушни кадри в „Европа отвисоко“ показват по уникален начин как традициите, инженерните постижения и природните чудеса са оформили облика на континента и изграждат една динамична картина на региона и хората, които го поддържат жив. Всеки епизод е фокусиран върху различна европейска страна и така това забележително визуално пътешествие отдава заслуженото както на творенията на природата, така и на човешките истории и инженерния принос, които продължават да са двигател на тези модерни нации.

Поредицата ще отведе зрителите и на удивително приключение из Шотландия. Ще прелети над Сейнт Андрюс, където служители се грижат за световноизвестното голф игрище с особено внимание, преди да достигне Източна Лотия, за да разкрие природата в цялата ѝ прелест, докато медоносните пчели пируват с цъфтящия пирен.

Проследяваме нов амбициозен инженерен проект за инсталиране на морска турбина на Оркнейските острови, която използва силата на океана за генериране на електричество, и проследяваме как екип от археолози в Глен Коу реконструира традиционна къща на шотландски клан, използвайки местни материали.

В новия сезон ще посетим и Дания, където се присъединяваме към любителите на зимните спортове на ски пистата Копенхил в Копенхаген, суха ски писта, построена върху електроцентрала. А в Сърбия ще проследим работата на инженерите, които обновяват речната брегова линия на столицата с нови небостъргачи и други строителни проекти.

Пътувайки из Белгия, ставаме свидетели на Фестивала на светлината в Гент (Ghent Light Festival), където артисти от цял свят се събират всяка година, за да разкрасят улиците на града в един от най-големите фестивали на светлината в Европа.

Акценти от епизодите в новия сезон на „Европа отвисоко“, с излъчване в неделя от 22 часа:

Епизод 1: България – 18.09 от 22 часа

• Подробно описание за локациите в епизода ще откриете по-горе.

Епизод 2: Сърбия – 25.09 от 22 часа
• Парк със скулптури – гигантски резбовани паметници, наречени spomeniks, изпълват огромния мемориален парк Kadinjaca, построен в памет на комунистическите партизански бойци, борили се срещу нацистката окупация по време на Втората световна война.
• Крепостта Голубац – средновековен укрепен град.
• Трансформация на градскoтo речно крайбрежие – В Белград се присъединяваме към екип от инженери, обновяващи градската крайбрежна зона на столицата с нови небостъргачи и други строителни проекти.

Епизод 3: Шотландия – 02.10 от 22 часа
• Сейнт Андрюс – Поддържане на тревните площи на голф игрище и медоносни пчели, които пируват с цъфтящ пирен в Източна Лотия
• Проследяваме как екип от археолози реконструира традиционна къща на шотландски клан в Глен Коу, използвайки местни материали.
• Морска турбина – Проследяваме нов амбициозен инженерен проект за инсталиране на морска турбина на Оркнейските острови, която използва силата на океана за генериране на електричество

Епизод 4: Дания – 09.10 от 22 часа
• Ски писта върху електроцентрала – присъединяваме се към любителите на зимните спортове на ски пистата Копенхил в Копенхаген, суха ски писта, построена върху електроцентрала.
• Леголенд – Работниците в Леголенд в Билунд са построили миниатюрно селище, изпълнено с най-емблематичните забележителности на нацията.
• Стенно изкуство – Художници в град Олборг изрисуват фасади, превръщайки града в жива художествена галерия.

Епизод 5: Белгия – 16.10 от 22 часа
• Атомиум – Проследяваме работата на чистачи на прозорци, които чрез въжен достъп почистват стъклени панели на брюкселския футуристичен Атомиум – музей, построен като емблема за световния панаир от 1958 г.
• Фестивала на светлината в Гент (Ghent Light Festival)

Епизод 6: Румъния – 23.10 от 22 часа
• Реставрация на дървена църква – Реставраторите работят за спасяването на традиционните дървени покриви на църква в подножието на румънските Карпати.
• Катедрала „Спасение на нацията“ (Catedrala Mântuirii Neamului) - Проследяваме работата на екип от инженери, работещи за спасяването на златните куполи на катедралата.

Не пропускайте „Европа отвисоко“ от 18 септември всяка неделя точно в 22:00 по National Geographic.

За National Geographic Partners LLC

National Geographic Partners LLC (NGP), съвместно дружество между The Walt Disney Company и National Geographic Society, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic Studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 134 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители... достигайки до милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 езика, всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира работата на организацията в сфери като наука, изследвания, архивиране, опазване на околната среда и образование.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !