Международна научна конференция за Кирило-Методиевото дело

БАН Последна промяна на 17 май 2023 в 00:01 1549 0

От 22 до 24 май 2023 г. в София ще се проведе Международната научна конференция „Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет“. Форумът се организира от Кирило-Методиевския научен център при БАН (КМНЦ) – международно утвърдена изследователска институция, която от десетилетия чертае насоките на изследванията по кирилометодиевистика в Европа и света.

Конференцията е централното събитие през юбилейната за КМНЦ 2023 г., в която се отбелязват три важни годишни: 1160 години от създаването на славянската писменост, 110 години от учредяването на Климентовата комисия и 60 години от възстановяването на Кирило-Методиевската комисия. В авторитетния форум ще участват над 70 учени от 12 страни на три континента (Австрия, България, Великобритания, Индия, Италия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Украйна, Чехия), представящи десетки университети и научни центрове по света. Изследователите, сред които и млади учени, ще изнесат доклади в широк интердисциплинарен диапазон, включващ исторически изследвания, литературознание, лингвистика, палеография, епиграфика, културна антропология, изкуствознание и др., чрез научния инструментариум на които се осветляват различни аспекти на кирило-методиевското наследство. На 24 май участниците в международното събитие ще се включат в традиционното празнично шествие до паметника на Светите братя и ще поднесат цветя.

Откриването на международната конференция ще се състои на 22 май, от 10:30 часа, в зала „Славейков“ на Френския институт (пл. „Славейков“ 3).

Конференцията се провежда в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !