Студенти от Русенския университет подготвят издаването на речник с прабългарски думи

Катя Димитрова Последна промяна на 18 юли 2016 в 13:00 2817 0

Кредит РУ "Ангел Кънчев"

Русенски студенти от специалност Български език и история усилено работят в научноизследователска лаборатория, в която изучават езиковедското наследство на български писатели.

Лабораторията беше създадена с помощта на д-р Владка Вълчева, съпруга на писателя Йордан Вълчев. При откриването д-р Вълчева дари архива на белетриста, като пожела студентите да използват данните за научни цели. В момента е в ход подготовка за издаването на речник с прабългарски думи, събрани от Йордан Вълчев.

Специалност Български език и история е разкрита през 2002 г. и е сред приоритетните специалности, определени от Министерството на образованието и науката, тъй като има необходимост от учители във всички степени на училищното образование.

По време на обучението си студентите от специалността имат възможност да получават държавна стипендия и да кандидатстват за европейска стипендия, да се включат в програмите за студентска мобилност Еразъм и се обучават в европейски университети. Участват в съвместни инициативи с бъдещите си работодатели и са част от екипите на научни проекти.

Завършилите придобиват образователно-квалификационна степен "бакалавър" с професионал­на квалификация "Учител по български език и литература" и „Учител по история". Това им дава възможност да работят както в системата на образованието, така и в музеи, архиви, библиотеки, като журналисти и PR.

Завършилите могат да изпълняват и дейности в различни сфери на обществено-икономическия живот, за които се изисква висше образование.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !