Новото поколение материали за импланти на форума на Института по електроника

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 октомври 2015 в 17:37 8395 0

На 13 и 14 октомври 2015 г. Институтът по електроника на БАН проведе в София, в рамките на програмата COST MP 1301 NEWGEN работна среща: „New generation biomimetic and customized implants for bone engineering Biomaterials (design, processing, characterization, modelling) and applications to regenerative medicine”.

Трите основни тематики на срещата бяха: Light–induced Micro-Nano Surface processing and Modification of biomaterials, New trends in design and development of scaffolds for bone tissue engineering и Functionalization of biomaterials.

За участие се регистрираха 65 учени и специалисти, представители на индустрията, медици и учени от водещи европейски университетски научни организации от 21 държави. Фокус беше представянето на най-съвременните постижения, свързани с ново поколение биомимични материали за костни и зъбни импланти в тъканното инженерство.

На научния форум бяха направени презентации за ново поколение био-импланти за костни и зъбни приложения; методи за лазерно-индуцирано микроструктуриране на биополимерни повърхности за приложение в тъканното инженерство; нови моменти при синтезиране на биоматериали и тяхната функционализация. Хирурзи се спряха на медицинското приложение на продуктите.

Представители на индустрията (Fraunhofer-IKTS, Германия, Lithoz GmbH,Австрия) изложиха нови тенденции и методи за 3D структуриране на ново поколение костни и зъбни тъканни импланти. Възможностите за участие на специалисти в областта на тъканното инженерство в тематично обвързани мрежи също бяха представени на срещата.

Форумът завърши с обзор на дейността на 4-те работни групи на COSTMP1301 NEWGEN и обсъждане на бъдещите перспективи за развитие на проекта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !