В Европа се строи най-голямата плаваща соларна електростанция

Наука OFFNews Последна промяна на 15 март 2016 в 10:55 5488 1

Новата соларна електрическа система в Европа ще е най-голямата досега - колкото осем футболни игрища.

В покрайнините на Лондон се строи гигантска плаваща соларна електростанция, която след завършването си ще стане най-голямата и мощна подобна станция в Европа, съобщава онлайн-изданието The Engineer.

Проектът за електростанцията се реализира с участието на компаниите "Thames Water", "Ennoviga Solar" и "Lightsource Renewable Energy". Бъдещото съоръжение ще се намира на повърхността на водохранилището "Queen Elizabeth II", собственост на гореспоменатата "Thames Water".

Плаващата соларна станция ще съдържа 23 хил. фотоволтаични клетки, които ще бъдат поставени на 61 хил. плаващи понтони. 177 котви пък ще държат конструкцията на място.

Площта, която новата електростанция ще заеме, е 57 500 м2, което е еквивалентно на осем футболни игрища. Същевременно обаче това е едва една десета от повърхността на водохранището.

Соларното съоръжение ще има мощност от 6,3 мегавата, а през първата година от експлоатацията си ще изработи 5,8 млн. киловатчаса енергия. Цялата изработена енергия ще се изпозва за привеждане в действие на системи за почистване и обработка на вода, които ще бъдат разположени в непосредствена близост до водохранилището.

Построяването на гигантската соларна електростанция е една от стъпките от глобалния план на електрическата компания "United Utilities", който тя представи на потребителите миналата година. Според него 12,5% от електрическата енергия ще се получава от възобновяеми източници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2016 в 11:21

Не знаех, че едно футболно игрище има площ 7187,5 км2????
Бахти и спортистите трябва за дори една атака?