Високотехнологична тъкан може да спре експлозия на бомба в самолет

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 15:12 3214 0

Кредит sheffield.ac.uk

Контролният взрив със същото устройство без защита с Fly-Bag показва, че екипажът и пътниците нямат никакъв шанс.

Иновативно решение, защитаващо самолет от терористичен взрив, е разработено в британския университет в Шефийлд.

За технологията разказва сайтът на Университета Шефийлд.

"От гледна точка на безопасността на полетите винаги има риск, че някой може да внесе нещо опасно на борда." - коментира експертът по сигурността Матю Фин (Matthew Finn). - Технологията Fly-Bag поема този риск: Да, някой може да внесе нещо, но рискът от взривяването на бомбата по време на полет може да бъде неутрализиран".

Тъканта, използвана в технологията Fly-Bag се редуват слоеве от текстил и композитни материали, включително свръхздравите влакна кевлар.

Сложната комбинация от различни материали с различни свойства в Fly-Bag осигурява невероятна якост на разкъсване и устойчивост на открит огън. Тестовете на технологията, проведени преди няколко месеца, са преминали с голям успех. Взривно устройство, скрито в куфар и сложено в товарният отсек в самолета, не предизвиква никакви щети. В контролния вариант със същото взривно устройство без защита с Fly-Bag, екипажът и пътниците нямат никакъв шанс. 

Според създателите на Fly-Bag, основният трик е, че материалът е не само издръжлив, но и еластичен. Това позволява бързо да погасява енергията на взривната вълна и да се задържат евентуални опасни осколки.

Тъканта лесно и евтино може да подсили товарните помещения, а гъвкавостта на материала ще улесни монтирането на защитния слой. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !