Коя е "правилната" възраст да имате дете? Ето какво казва науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 ноември 2018 в 09:01 15374 0

Кредит Pixabay

През последните три десетилетия се наблюдава постоянно увеличаване на средната възраст на родилките.

Днес, благодарение на напредъка в науката, хората буквално могат да замразят яйцеклетките или сперматозоидите си и да забавят началото на родителството си. Много големи компании, като Apple, Facebook и Google, сега предлагат замразяване на яйцеклетки на служителите си като част от здравния пакет. Отлагането на раждането никога не е било по-лесно или по-социално приемливо.

В обширна статия в The Conversation двама изследователи от Университета в Оксфорд Шарлот Уокър (Charlotte Walker), докторант в областта на женското и репродуктивно здраве, и Сузана Уилямс (Suzannah Williams), главен изследовател, разглеждат три неща, за които хората, отлагащи родителството си, трябва да помислят:

  1. Ще бъде ли детето ви здраво?
  2. Ще забременеете ли?
  3. Колко ще ви струва?

Родителите имат моралното задължение да дадат на детето си най-доброто начало в живота. Но децата, родени от майки на възраст над 35 и бащи над 45-годишна възраст са изложени на по-голям риск от генетични и други нарушения в развитието на нервната система, като например шизофрения и аутизъм, което безспорно се отразява на качеството на живот на детето.

Също така, по-възрастните родители по-често се нуждаят от асистирана репродукция, като ин витро (IVF), която е свързана с преждевременно раждане или с ниско тегло на бебетата при раждане. Бебетата, родени чрез ин витро, също са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания в по-късен период.

Ако бъдещите родители замразят яйцеклетките или спермата си, когато са по-млади, могат да намалят някои рискове, свързани с възрастта, но не и тези, дължащи се на ин витрото. Методът на оплождане IVF със замразени яйцеклетки представлява интрацитоплазмено инжектиране на спермата (ICSI) в яйцеклетката. ICSI може също да увеличи риска от вродени дефекти при децата. Използването на ICSI е по-често срещано при по-възрастни мъже, при които подвижността на спермата е лоша. Отново не е най-доброто начало в живота.

Решихте да чакате

Ако сте решили да изчакате с децата, не сте сами.

При повечето двойки забременяването става след една година опити. Въпреки че една от седем двойки има затруднения при зачеването - тук възрастта има голяма роля. Една от шест жени на възраст между 35 и 39 години няма да зачене след една година опити. Ако партньорът ѝ е над 40, това увеличава съотношението до една на всеки четири.

Мнозина смятат IVF за безопасен начин за зачеване, но неговият успех също се определя от възрастта. За жена над 40 години, която използва собствените си яйцеклетки, успехът на IVF е по-малък от 10% .

Рисковете от забавянето на родителството са симулирани с компютърно моделиране. Ако една 30-годишна жена забави решението си да има бебе до възраст между 30 и 35 години, шансовете й за забременяване намаляват с 9%, но IVF ще компенсира само 4%.

И ако искате да замразите яйцеклетките си - страхотно. С изключение на случаите, когато жените произвеждат по-малко яйцеклетки ("ооцити"), възрастните жени може да се нуждаят от повече стимули за съхранение на осем до десет яйцеклетки, необходими за разумен шанс за успешно раждане - и това може да бъде изключително скъпо.

Какво ще ви струва?

Въпреки че IVF е скъпо, съществуват и други значителни непреки разходи за детето.

Майчинството обикновено не се отразява добре върху кариерата на жените. Естествено ще има и спад на доходите, докато жените са в неплатен отпуск. Жените могат да печелят повече, ако забавят майчинството от началото на двадесетте до началото на тридесетте си години.

Но това обаче не е дискриминация по пол. През 1993 г. норвежкото правителство въведе родителски отпуск по бащинство и едно проучване установи подобно отрицателно въздействие върху доходите на бащите .

Ако теглите чертата, е ясно, че ако отделите време, за да имате семейство, ще трябва да се примирите, че приходите ще намалеят.

Кога да започнем?

Научните данни са ясни. "Правилната" възраст да имате дете според биологичния часовник е под 35 години за жени и под 40 години за мъже.

Повече от 75% от младите хора подценяват влиянието на възрастта върху мъжката и женската плодовитост, a малко от лекарите обсъждат това с пациентите си, които искат да отложат раждането на детето заради социални причини. Трябва да има по-голяма информираност за рисковете от забавяне на семейното планиране, а семейните лекари трябва да играят по-активна роля в това.

Така че, в крайна сметка, ако искате да имате дете, подходящата възраст може да е по-рано, отколкото си мислите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !