Коктейли от лекарства удвояват живота - засега на червеи и плодови мушици

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 октомври 2018 в 10:22 6013 0

Микроскопско изображение на червеите Caenorhabditis elegans,  използвани в изследването.
Кредит: Jan Gruber.

Един изследователски екип от Сингапур откри комбинация от фармацевтични лекарства, които не само удължава живота на микроскопичния червей Caenorhabditis elegans (C. elegans), но и подобрява здравословното им състояние и забавя стареенето в тях, което може да означава един ден по-дълъг и по-здравословен живот за хората, съобщава ScienceDaily.

Изследването, публикувано в списание Developmental Cell и ръководено от д-р Ян Грубер (Jan Gruber), е резултат от сътрудничеството между колеж Yale-NUS и Националния университет в Сингапур (NUS).

По-дълъг живот за прост живот

"Много страни по света, включително Сингапур, са изправени пред проблеми, свързани със застаряването на населението", разказва д-р Грубер.

"Ако намерим начин да удължим живот и да забавим застаряването на хората, можем да противодействаме на вредните последици от застаряването на населението, като предоставим на страните не само медицински и икономически ползи, но и по-добро качество на живот за хората".

Някои широко употребявани лекарства имат доста интересни ефекти, надхвърлящи основната им употреба. Например, рапамицин/сиролимус, лекарство, което се прилага след трансплантации на органи за предотвратяване отхвърлянето на органи, показва, че увеличава живота на няколко прости животински видове.

Екипът решава да провери дали коктейли от такива лекарства, удължаващи живота, могат да бъдат по-ефективни при забавянето на стареенето, отколкото самите компоненти поотделно.

Иследователите тестват комбинации от две или три съединения заедно като във всяка смес лекарствата се избират, за да се насочат към различен метаболитен път, свързан със стареенето. Изпитанията се провеждат върху C. elegans, живи кръгли червеи с дължина около 1 mm.

Първият добър знак е, че лекарствата нямат никакво отрицателно въздействие върху здравето на червеите. Вторият добър знак е, че коктейлите са много по-ефективни от отделните съединения. Например коктейлите с три лекарства почти удвояват средната продължителност на живота на червеите.

Това е доста голямо постижение - никое друго на лекарство не е имало такъв ефект върху продължителността на живота на възрастни животни, съобщават от екипа.

Третото и може би най-вълнуващо откритие е, че третираните червеи са по-здрави и прекарват голяма част от живота си в добро здраве през всички възрасти. Така че те не само живеят повече, но живеят по-добре по-голямата част от живота си в сравнение с нетретираните червеи. В сътрудничество с доц. Никълъс Толувински (Nicholas Tolwinski), също от Yale-NUS, изследователите установиха, че обикновените плодови мушици (Drosophila melanogaster), също са увеличили значително живота си благодарение на коктейлите от лекарства.

Фактът, че лекарствата имат ефект при два организма с различен еволюционен произход, предполага, че те наистина работят срещу стареенето и вероятно ще работят подобно и при хората.

"Ние ще спечелим не само по-дълъг живот, но също така и ще прекараме тези  допълнителни години без заболявания, свързани с възрастта, като артрит, сърдечно-съдови заболявания, рак или болест на Алцхаймер", заяви д-р Грубер. "Понастоящем тези заболявания изискват много скъпо лечение, така че икономическите ползи от по-здравословно състояние за по-дълго време биха били огромни."

Д-р Грубер заяви, че изследването е само доказателство за принципа. Целта му е да покаже, че подходът е жизнеспособен, че подходът с множество лекарства може да се използва за удължаване на здравословния живот на възрастни животни и може би дори на хората.

В бъдеще екипът планира да разшири изследванията си за три ключови области. Първо, те искат да разработят лекарства и лекарствени миксове, които са дори по-ефективни от използваните в това проучване. Те също така искат да определят точно как работи всяко съединение, забавяйки стареенето, в опит да създаде компютърни модели, които могат да тестват бързо много повече потенциални комбинации от лекарствата.

В крайна сметка, целта на изследователите е да се опитат да приложат откритията си за забавянето на стареенето за хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !