Манията по Хари Потър е проклятие за совите на Индонезия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2017 в 08:08 3951 0

Кредит Pinterest

Броят на совите, търгувани незаконно на индонезийските пазари нарасна рязко през последните две десетилетия - и изследователи смятат, че популярността на книгите и филмите за Хари Потър подхранва тенденцията, пише онлайн изданието Nature.

Изследването на еколози е представено в статия, публикувана в списание Global Ecology and Conservation

По непотвърдени данни от страни, включително Индия, търсенето на домашни сови расте с популярността на Хари Потър, но новото проучване на птичите пазари на Индонезия - които са известни с търговията на различни неопитомени птици като домашни любимци - показва мащабите на тенденцията.

Учени от Wildlife изследват 20 пазара за птици на островите Бали и Ява и показват, че броят на совите, които се продават, се е повишил драматично - от може би няколко стотин годишно преди 2001 г. до 13 000 през 2016 година.

Совите сега съставляват по-голямата част от птиците, които се предлагат на пазарите, разказват изследователите. Преди 2001 г. те възлизат на по-малко от 0,1% от птиците, които се продават. Миналата година делът им е нараснал с около 1,5% на някои пазари в Индонезия. Цените са 6-30 долара - лесно достъпни за повечето хора с работа.

Съавторът на проучването Винсент Найджман (Vincent Nijman), изследовател на дивата природа от Университета Оксфорд Брукс, Великобритания, заяви, че е сигурен, че има връзка между повишаването на търговията със сови и популярността на книгите и филмите за Хари Потър, в които важна роля има домашен любимец полярна сова на име Хедуиг. Първият роман е преведен на индонезийски през 2000 г., а първата филмова адаптация излиза през 2001 година.

В миналото появата на популярни книги или филми за животни като "101 далматинци" и "Търсенето на Немо" доведе също до възраждане на интереса на децата и възрастни към тези домашни любимци и драматичен ръст на търговията с тях. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !