Мета-анализ оспорва ефекта на закуската в борбата с килограмите

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 февруари 2019 в 00:00 6775 0

Кредит Pxhere

Мета-анализ на изследванията за ползите от приема на закуска за предотвратяване на затлъстяването установи, че участниците в проучванията, които са пропускали закуската, са тежали малко по-малко в края на наблюдението и са консумирали по-малко калории от тези, които не са пропускали закуската.

Статията е публикувана в списание BMJ.

Една от най-добрите стратегии за предотвратяване на затлъстяването е балансираната диета, както и правилен режим на приема на храна. Например изследователите на ефекта от храненето върху промените в теглото съветват да отложите закуската за по-късно време и да консумирате вечеря по-рано.  Освен това задължителната закуска по принцип се счита за едно от основните правила за предотвратяване на появата на наднормено тегло - тя може да ви даде възможност да не преяждате на обяд и се твърди също и че ускорява метаболизма преди тренировка, което позволява да изхарчите повече калории.

Независимо че задължителната закуска често се препоръчва от диетолозите и други специалисти, големите дългосрочни проучвания, които показват ясна полза от консумацията ѝ за превенция на затлъстяването, са малко. За своя мета-анализ австралийските учени, ръководени от Катрин Сиверт (Katherine Sievert) от Университета „Монаш“, са изследвали близо две хиляди научни публикации по темата от 1990 до 2018 г. като сред тях няма дубликати, анотации от доклади от конференции, рецензии и проучвания с непълнолетни участници. Учените не вземат предвид проучвания, в методологията на които не е посочено пропускане на закуската или теглото не е включено като зависима променлива, а също и ако участниците не принадлежат към развитите страни. В резултат на това учените успяват да съберат само 13 проучвания за мета-анализа си. Още един фактор при подбора е всички изследвания да са рандомизирани контролирани проучвания. Общо в тези 13 изследвания са включени 1416 участници.

Учените откриват, че участниците в проучването, които са пропускали закуската, тежат средно около 0,44 килограма по-малко от тези, които не са пропускали закуската (ефектът е забележим, но не е статистически значим). Освен това, тези, които не пропускат закуската, консумират 259,79 повече калории на ден от тези, които я пропускат.

Авторите уточняват, че качеството на изследванията, включени в техния анализ, е ниско - главно поради малкия брой участници и липсата на данни, които могат да бъдат използвани като важни странични променливи. Ето защо според тях все още не е възможно да се опровергаят ползите от закуската за отслабването, но не е възможно и да се потвърди това. Затова в бъдеще е необходимо да се проведат по-добри изследвания по въпроса.

"Това е изследване с високо качество, но трябва да имаме известна предпазливост, тъй като, както отбелязват авторите, доказателствата, които те оценяват, са непоследователни в различните проучвания. Хората, които се опитват да отслабнат, не трябва да чувстват, че е необходимо да си изяждат закуската, за да имат успех - макар че тя може да помогне на някои хора като част от цялостен здравословен начин на живот, тя няма да помогне на всички и може всъщност да добави тегло".

"Мисля, че този мета-анализ помага да се преобърне представата, че периодите без храна само ще ни накарат да компенсираме, когато ядем по-късно - при някои условия, ограничаването на приема на храна може да не бъде компенсирано по този начин", коментира неучаствалият в изследването проф. Кевин Мърфи (Kevin Murphy), член на Обществото по ендокринология и професор по ендокринология и метаболизъм вImperial College London

В други проучвания обаче учените правят заключения за ползите за здравето от закуската. Това се отнася например до атеросклерозата, рискът от която се увеличава със системното пропускане на закуската.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !