Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Намерени са фалшификации в статии за опасностите от ГМО

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 10:30 7985 2

Кредит naturalsociety.com

GM соя.

Тече разследване за манипулиране на данни в научни публикации, които описват вредни последици за животни, хранени с генетично модифицирани (ГМ) култури.

В италианските медии попадна информация за разследване, провеждано от Университета в Неапол, а за разследването и за данните за фалшифициране пише Nature.

Става въпрос за резултатите от три проучвания, проведени в лабораторията на Университета в Неапол, под ръководството на ветеринарния лекар Федерико Инфашели (Federico Infascelli).

Констатациите на тези научни публикации "са в противоречие с тези на многобройни тестове за безопасност, проведени от хранителни и лекарствени агенции от цял свят, които показват, че няма никакви опасности, свързани с храненето с ГМ храни. А точно тези публикации са широко цитирани от анти-ГМО сайтове, а резултатите от експериментите, които публикациите описват, са изнесени като аргумент в италианския Сенат през юли миналата година на изслушване за това дали в страната трябва да се позволи отглеждането на ГМ култури.

"Случаят е много важен и защото тези публикации са използвани политически в дебата за ГМ културите", заяви италианският сенатор Елена Катанео (Elena Cattaneo), невролог в Университета на Милано, чиито съмнения относно работата на Инфашели инициираха разследването.

Екипът на Инфашели е изследвал потомството на кози, употребявали храни от генетично модифицирани организми (ГМО). Според изследователите, фрагменти от чуждия ген на модифицираната соя може да се абсорбира през чревната стена и да се отдели в млякото на животното, влияейки на развитието на кърмените козлета. 

Графични манипулации 

Според сенатора Елена Катанео и трите материала имат признаци на фалшифициране. Например в някои графики с резултати от гел електрофореза* са заличени области от изображението. Освен това в различни проучвания на Инфашели са публикувани идентични изображения с надписи, описващи различни експерименти. Катанео възлага експертиза на ръководителя на биомедицинската компания BioDigitalValley Енрико Бучи (Enrico Bucci), който потвърдил подозренията й. Техните изводи са предадени на Университета в Неапол, който веднага започнал вътрешно разследване.

*Гел електрофореза - стандартна лабораторна техника, която позволява да се разделят макромолекули на различни фракции с помощта на електрическо поле в желеобразна среда (гел). Широко се използва в изследвания на ДНК, РНК и протеини.

Едно от изображенията с признаци на фалшифициране. Илюстрация: Enrico Bucci / slideshare.net

Ректорът на университета Гаетано Манфреди (Gaetano Manfredi) заяви, че разследването трябва да бъде завършено до края на февруари 2016. Но предварителните резултати вече изтекоха в медиите. В тази връзка, координаторът на разследването, молекулярният биолог Томазо Русо (Tommaso Russo) потвърди пред Nature, че в публикациите са открити следи от целенасочено манипулиране на данните.

Но пред италианския вестник La Repubblica Инфашели заяви, че няма основание за такива твърдения. Инфашели отказа да обсъди случая с Nature, докато не приключи разследването.

Изтеглени публикации

Разследването се фокусира върху дейността на Инфашели. На 14 януари Енрико Бучи публикува онлайн анализа на документите, предмет на разследването, както и на още четири публикации на Инфашели, посветени на ГМО и дисертацията му. Анализът потвърди съмненията за манипулиране на изображенията във всичките осем документа. Бучи е информирал ректора и Инфашели за разкритията си.

Катанео е изпратила информация за разследването в списанията, публикували проучванията на Инфашели. Едно от тях - Food and Nutrition Science - оттегли публикацията, но смята инцидента за "автоплагиатство" и "неволна грешка".

Катанео не е единственият учен, у който са възникнали съмнения за докладите от лабораторията на Инфашели. Генетикът Уейн Парът (Wayne Parrott ) от Университета на Джорджия в Атина е уведомил независимо съответните издания за своите опасения за манипулиране на изображенията в трите публикации, предмет на разследването и в една от 2006 г., чиито обект е  метаболитното въздействие на ГМ храни при зайци

Инфашели отрича всички обвинения срещу себе си и отказва да коментира в очакване на края на разследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 07:09

Широко разпространеното схващане, че ГМО са задължително вредни е на второ място в списъка ми с причини защо ГМО храните не трябва да припарват до Европа. Първото място в списъка ми заема страха от лобисткото влияние на компаниите, които представляват тези храни, не страха от това, че те са потенциално опасни. Вниманието ни се отклонява от истинското зло, а именно едни безпардонни корпорации

20.01 2016 в 15:27

В областите с голям материален интерес е трудно да няма фалшификации.