Не, в атмосферата на Венера няма следи от живот

Липсва биомаркерът фосфин

Ваня Милева Последна промяна на 29 октомври 2020 в 08:39 8909 0

Кредит: НАСА

На 14 септември гръмна по света сензацията, че телескопите JCMT и ALMA във високите части на атмосферата на Венера вероятно са открили фосфин, считан за биомаркер.

Но наскоро се появиха нови изследвания, показващи, че можем да се сбогуваме с идеята за наличието на фосфин в атмосферата на Венера. Тази специализирана статия в Nature Astronomy от 27 октомври накара някои изследователи като Франсиско Вилаторо (Francisco Villatoro) да заявят "Адиос, фосфин!", защото всъщност няма сигнал за фосфин в данните от ALMA.

С новите техники за калибриране данните от JCMT (телескопът "Джеймс Максуел Кларк" - James Maxwell Clark Telescope) и ALMA (Голям милиметър/субмилиметров масив в Атакама - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) са преразгледани и Гилермо Вилануева (Guillermo Villanueva) и неговите колеги показват, че няма фосфин в атмосферата на Венера. При честота 266.944513 GHz не се вижда линия на абсорбиране на фосфин, която екипът на Джейн Грийвс (Jane Greaves) твърдяха в статията от 14 септември, че са я видели.

"Наблюдава се само замърсяване по линията много близо до SO₂ при 266.943329 GHz (само 1,3 км/сек от линията на PH₃). Нито  данните от JCMT, нито от ALMA имат достатъчна спектрална разделителна способност, за да разделят двете линии. Но след като наблюдавахме от други инструменти линията на SO₂, няма място за съмнение, че това обяснява парейдолията* на фосфина. Новата статия не оставя съмнение [в това]", пише Франсиско Вилаторо.

А както може би знаете, парейдолията е психологическа реакция, при която виждаме обекти, които искаме да видим, в случайни форми.

Кредит: Villanueva et al.

Статията на Вилануева и неговите колеги подчертава:

„В крайна сметка заключаваме, че това откриване на PH3 в атмосферата на Венера е погрешно и приканваме екипа на Грийвс да преразгледат работата си и да обмислят корекция или оттегляне на оригиналния им доклад".

Справка:

No phosphine in the atmosphere of Venus
Geronimo Villanueva et al.,  27 Oct 2020 14:08:59 UTC (632 KB)
https://arxiv.org/abs/2010.14305

Jane S. Greaves et al., Phosphine gas in the cloud decks of Venus. Nature Astronomy, Sept. 14, 2020; DOI: 10.1038/s41550-020-1174-4

Източник: Adiós definitivo al fosfano en Venus, Francisco R. Villatoro

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !