Ново лекарство показва безпрецедентен ефект при болестта на Алцхаймер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 септември 2016 в 11:19 19342 0

Мозъците на пациенти с болестта на Алцхаймер. Вижда сеа как различни дози от лекарството намаляват броя на амилоидни плаки (в червено), само за една година. Източник: Sevigny et al

Намерено е антитяло, което почти напълно може да изчисти видимите признаци на болестта на Алцхаймер от мозъка.

Година, след като е давано лекарство, основавано на имунни клетки, взети от кръвта на възрастни хора, непоказали признаци на заболяването, сканиранирането на мозъците на пациенти с болестта на Алцхаймер показва, че почти всички токсични "амилоидни плаки", които се сочат като причина за болестта, са изчезнали.

Ефектът е най-силен при пациентите, получили най-високи дози с антитялото, съобщава Independent.

Учените, които описват резултатите в публикация в списание Nature, заявиха също, че пациентите са показали признаци, че темповете на когнитивната деградация са забавени.

"В сравнение с други проучвания, публикувани в миналото, размерът на ефекта от това лекарство е безпрецедентен" - заяви един от авторите, професор Роджър Нич (Roger Nitsch), от Университета в Цюрих.

Резултатите от проучването показват, че плаките са поне част от причините за заболяването, а не просто страничен продукт.

И ако резултатите се потвърдят в по-големи клинични проучвания, които вече са в ход по цял свят, това би могло да стане голям пробив в усилията за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Сканирани са мозъците на 4 групи пациенти - контролна, в която е вземано плацебо, и групи, в които са приемани три различни дози от антитялото, наречено aducanumab.

"Една година по-късно, резултатите на плацебо групата са основно непроменени. В трите групи, които са вземали различни дози, се забелязва много ясно намаляване на амилоидните плаки - и колкото е по-висока дозата, толкова е по-голяма степента на намаляването," - отбелязва професор Нич.

Изследването, ръководено от учени в фармацевтичните компании Biogen и Neurimmune, предизвика голям интерес сред специалистите в областта.

"Аз съм предпазлив оптимист за това лечение, защото много лекарства го правят през ранния етап на тестване, а след това се проваля при по-големи клинични изпитания", подчертава Д-р Тара Спайър-Джоунс (Tara Spires-Jones) директор на Центъра по когнитивни и неврологични системи към Университета в Единбург.

"Проучването показва, че лекарството за първи път има потенциала да отстрани амилоидните плаки - токсичен протеин, свързан с болестта на Алцхаймер - от мозъка на мишки и също, което е мкного вълнуващо, и от мозъка на хора."- заяви  д-р Джеймс Пикет (James Pickett), ръководител на изследователската дейност на Обществото на Алцхаймер.

В статията на Independent се посочват и 7-те фактора за появата на болестта на Алцхаймер:

  1. Затлъстяване - на затлъстяването се дължат 7% от случаите на Алцхаймер
  2. Депресия - 15% от случаите на Алцхаймер може да да предизвикани от депресия
  3. Ниско образование - ниското образователно ниво или просто недостатъчното използване на мозъка са отговорни за 7% от случаите на Алцхаймер
  4. Хипертония - 8 на сто от случаите на Алцхаймер са свързани с хипертонията (високо кръвно налягане)
  5. Диабет - проблемите с контрола на кръвната захар е в челото на списъка с рисковите фактори за Алцхаймер. Проучване показва, че 3% от случаите на Алцхаймер са свързани с диабет
  6. Пушене - пушачите представляват 11% от случаите на Алцхаймер
  7. Заседнал живот - недостатъчната физическа активност е номер едно от предотвратимите фактори, които допринасят за развитието на болестта на Алцхаймер 
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !