Рекорден по размер динозавърски отпечатък е открит в Англия

Трипръстият динозавър може би е бил на приклекнал, когато е оставил отпечатъка

Ваня Милева Последна промяна на 20 февруари 2023 в 00:01 5526 0

Гигантският фосилизиран динозавърски отпечатък, открит в Йоркшир, е с дължина близо метър. Кредит: Marie Woods

Един отпечатък от стъпало може да разкаже цяла история. Някога, нного отдавна, през периода юра, преди около 166 милиона години, един гигантски месояден динозавър се разхождал по територията на днешен Йоркшир в Англия. В един момент може би е приклекнал и след това се е изправил, оставяйки след себе си наистина грандиозен отпечатък.

Екип изследователи са публикували статия за отпечатъка в Proceedings of the Yorkshire Geological Society. Дължината на отпечатъка от три пръста е 80 сантиметра. Това е най-големият подобен отпечатък, откриван някога в Йоркшир. Собственикът на стъпалото е бил месояден теропод, чийто известен пример е Tyrannosaurus rex.


Илюстрация на художник показва как може да е изглеждал тероподът, когато е оставил отпечатъка си. Кредит: James McKay

"Не можех да повярвам на гледката си, трябваше да направя два пъти снимка", разказва археологът Мари Уудс (Marie Woods) в съобщение на Университета в Манчестър. "Виждала съм няколко по-малки отпечатъка, когато съм излизала с приятели, но нищо подобно".

Уудс, която е забелязала фосила случайно, е съавтор на изследването.

Отпечатъкът е рядка находка в Йоркшир, като в района са открити само шест подобни отпечатъка. Анализът на отпечатъка показва, че динозавърът е бил вид мегалозавър - голям месояден вид, за който се знае, че е вилнял на територията на днешна Англия през юрския период. Възможно е височината на бедрата му да е достигала 3 метра.

Съавторът на изследването Дийн Ломакс (Dean Lomax) от Университета в Манчестър обяснява, че анализът на ъгъла, формата и отпечатъците от нокти показва, че динозавърът може да е бил приклекнал, преди да се изправи. Заради един отпечатък е трудно да се определи със сигурност какво точно е правил динозавърът. "Забавно е да си мислим, че този динозавър може да се е разхождал по кална крайбрежна равнина в един мързелив неделен следобед през юрския период", разказва Ломакс.

Отпечатъкът е бил застрашен от увреждане от ерозията или приливните процеси, затова експертите го прибират и транспортират до Музея и галериите на Скарбъро във Великобритания, където се очаква да бъде изложен на публично място след приключване на консервационните работи.

"..една огромна крачка... за динозавър."

Справка: A new giant theropod dinosaur track from the Middle Jurassic of the Cleveland Basin, Yorkshire, UK
John G. Hudson, Mike Romano, Dean R. Lomax, Rob Taylor and Marie Woods
Proceedings of the Yorkshire Geological Society https://doi.org/10.1144/pygs2022-008 

Източник: Dinosaur Footprint Sets Record: 'Couldn't Believe What I Was Looking At', CNET

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !