Тежката физическа работа може да причини деменция

Ваня Милева Последна промяна на 28 октомври 2020 в 09:12 4002 0

Кредит Unsplash

Мускулите и ставите не са единствените части на тялото, които се износват от физическа работа. Мозъкът и сърцето също страдат.

Ново проучване от Университета в Копенхаген показва, че хората, извършващи тежка физическа работа, имат 55% по-висок риск от развитие на деменция от тези, които работят в офис. Резултатите са коригирани наред с други фактори за начина им на живот.

Авторите на изследването смятат, че резултатите от тяхната работа трябва да повлияят на условията на труд, както и на отношението на хората към тяхното здраве.

Смята се, че физическата активност намалява риска от деменция. Неотдавнашна работа от Университета в Копенхаген също показа, че здравословният начин на живот може да намали риска наполовина. Изследователите обаче изтъкват, че тежката физическа работа, въпреки че предполага активност, може да е свързана с висок риск от развитие на това заболяване. Тяхното изследване, публикувано в Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, потвържда тази хипотеза.

„В насоките на СЗО за превенция на деменцията и болести като цяло се споменава физическата активност като важен фактор. Но нашите изследвания показват, че това трябва да е „правилната“ форма на физическа активност, а тежката физическа работа не е такава. Следователно здравните власти трябва да правят разлика между физическата активност в свободното си време и физическата активност на работното място, тъй като има основания да се смята, че двете форми на физическа активност имат противоположни ефекти",  коментира Кирстен Набе-Нилсен (Kirsten Nabe-Nielsen), водещ автор на новото проучване.

Авторите на изследването подчертават, че в своята работа те са взели предвид фактори като пушене, кръвно налягане, наднормено тегло, консумация на алкохол и физическа активност в свободното време. И все пак тежката физическа работа остава тясно свързана с повишен риск от развитие на това заболяване.

Изследването се основава на данни от проучването CMS (Copenhagen Male Study), включващо 4721 датски мъже, които през 70-те години на миналия век докладват данни за вида работа, която извършват ежедневно. Проучването включва 14 големи базирани в Копенхаген компании. През годините учените анализират здравните показатели на тези мъже, включително данни за развитието на състояния на деменция.

Според Кирстен Набе-Нилсен, предишни проучвания предполагат, че тежката физическа работа може да има отрицателен ефект върху кръвообращението на сърцето и по този начин и върху кръвоснабдяването на мозъка. Това може например да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, кръвни съсиреци в сърцето, сърдечни крампи и сърдечна недостатъчност.

Националният изследователски център за работна среда в Дания продължава да работи върху резултатите с оглед идентифициране на по-здравословни начини за извършване на тежка физическа работа. По този начин те се надяват компаниите успешно да променят работните процедури. Резултатите ще бъдат публикувани постоянно.

Справка: Kirsten Nabe‐Nielsen, Andreas Holtermann, Finn Gyntelberg, Anne Helene Garde, Sabrina Islamoska, Eva Prescott, Peter Schnohr, Åse Marie Hansen. The effect of occupational physical activity on dementia: Results from the Copenhagen Male Study. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 2020; DOI: 10.1111/sms.13846

Източник: Hard physical work may significantly increase the risk of dementia, University of Copenhagen The Faculty of Health and Medical Sciences

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !