Предстои ли краят на „ерата на частиците“ във физиката?

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2023 в 00:01 9028 0

 Съвпадения на електрослабия сектор на стандартния модел с наблюденията в колайдерите и триъгълникът на унитарността

Кредит The European Physical Journal H (2023). DOI: 10.1140/epjh/s13129-023-00053-4

Съвпадения на електрослабия сектор на стандартния модел с наблюденията в колайдерите и триъгълникът на унитарността

Откриването на Хигс бозона през 2012 г. представлява важна повратна точка за физиката на елементарните частици, отбелязвайки завършването на това, което е известно като Стандартен модел на физиката на елементарните частици. И все пак Стандартният модел не може да отговори на всеки въпрос във физиката, така че след това откритие в Големия адронен колайдер (LHC) физиците търсят физика отвъд Стандартния модел и за да определят каква форма ще приеме бъдещата физика.

Доклад в The European Physical Journal H от Робърт Харландер (Robert Harlander) и Жан-Филип Мартинес (Jean-Philippe Martinez) от Института за теоретична физика на елементарните частици и космология, RWTH Aachen University, Германия, и Грегор Шиман (Gregor Schiemann) от Факултета по хуманитарни науки и културни изследвания, Bergische Universität Wuppertal, Германия, разглежда идеята, че физиката на елементарните частици може да е на прага на нова ера на открития и разбиране. Документът също така разглежда последиците от многото възможни сценарии за бъдещето на физиката на високите енергии.

"През миналия век концепцията за частицата се очертава като фундаментална в областта на физиката", отбелязва Мартинес. "Тя е претърпяла значителна еволюция във времето, което отвори нови начини за наблюдение на частици и по този начин за откриване на нови частици. В момента наблюдението на частица изисква нейното производство в черупката."

"В черупката" (on-shell) или ​​"в масовата черупка" това са конфигурациите на физическа система, които отговарят на класическите уравнения на движение, а тези, които не са, се наричат ​​"извън масовата черупката" или "извън черупката" (off shell).

Мартинес обяснява, че една частица се нарича "в черупката", ако нейната маса, енергия и импулс се комбинират по определен начин (E²=m²c²+p²c4). „В днешния смисъл на откриването на нова частица, последната трябва да бъде включена в експеримента поне за кратко време“, обяснява Мартинес.

В статията Мартинес и колегите му автори твърдят, че всички нови частици може да са твърде тежки за производство в черупката, което означава, че физиката на частиците ще трябва да претърпи още една еволюционна стъпка в наблюдението на частиците и може би дори в концепцията за самата частица.

"Физиката на елементарните частици в момента е в много специален момент", продължава Мартинес. "Все ще трябва да се изправим пред възможността, че епохата на откритията на частиците, каквито ги познаваме днес, е приключила. Ние показваме, че физиката на частиците е преминала през много еволюционни стъпки и твърдим, че следващата такава стъпка може да е точно пред нас. Въпреки това, както при предишните разработки, такава промяна най-вероятно ще дойде от самата физика на частиците."

Справка: Robert Harlander et al, The end of the particle era?, The European Physical Journal H (2023). DOI: 10.1140/epjh/s13129-023-00053-4

Източник: Is the end of the 'particle era' of physics upon us?, Springer

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !