Гените, които ни предпазват от алкохолизъм, повишават вероятността от рак и други болести

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2024 в 00:00 3151 0

В статията се отбелязва, че индивидите с алели, предпазващи от алкохол, са имали по-лоши здравни резултати в определени области: повече употреба на тютюн през целия живот, по-често емоционално хранене, болест на Грейвс и хипертиреоидизъм. Индивидите с але

Кредит Unsplash

В статията се отбелязва, че индивидите с алели, предпазващи от алкохол, са имали по-лоши здравни резултати в определени области: повече употреба на тютюн през целия живот, по-често емоционално хранене, болест на Грейвс и хипертиреоидизъм. Индивидите с алели, предпазващи от алкохол, съобщават и за напълно неочаквани разлики, като повече малария, повече късогледство и няколко вида рак, особено повече рак на кожата и на белия дроб, и повече мигрена.

Гените, които предпазват от алкохолна зависимост, могат да провокират редица други заболявания, включително рак. Изследването е на база от повече от 3,2 милиона души.

Отдавна е установено, че склонността към алкохолна зависимост се предава по наследство. През 2018 г. са идентифицирани и гените, които предпазват от алкохолна зависимост и нейните последствия.

Сега изследователска група от Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, е анализирала набор от данни от над 3 милиона индивида, събрани от компанията за директна генетика 23andMe, Inc., и е открила интригуващи връзки между генетичните фактори, влияещи върху консумацията на алкохол и тяхната връзка с други заболявания.

Проучването е публикувано наскоро в Lancet eBioMedicine.

Изследователите се фокусират върху три конкретни малки фрагмента от ДНК, наречени еднонуклеотидни полиморфизми или SNP (single-nucleotide polymorphisms).

Д-р Сандра Санчес-Ройдж (Sandra Sanchez-Roige), автор-кореспондент и доцент в Катедрата по психиатрия на Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, обяснява, че вариантите или алелите на тези конкретни SNP са "защитни" срещу различни алкохолни поведения, от прекомерна консумация на алкохол до разстройство при употреба на алкохол като гадене, много бърз махмурлук след пиене. Организмът на такива хора бързо превръща етанола в ацеталдехид.

Един от вариантите за защита от алкохола е много рядък: при само 232 индивида от 2 619 939 от европейската кохорта, 29 от 446 646 латиноамериканската кохорта и в 7 от 146 776 кохортата афроамериканци. Другите варианти са много по-чести. Тези варианти влияят на това как тялото метаболизира етанола - опияняващият химикал в алкохолните напитки.

Но в статията се отбелязва, че индивидите с алели, предпазващи от алкохол, са имали по-лоши здравни резултати в определени области: повече употреба на тютюн през целия живот, по-често емоционално хранене, болест на Грейвс и хипертиреоидизъм. Индивидите с алели, предпазващи от алкохол, съобщават и за напълно неочаквани разлики, като повече малария, повече късогледство и няколко вида рак, особено повече рак на кожата и на белия дроб, и повече мигрена.

"Също така открихме асоциации с недостатъчно проучени характеристики, свързани с неврологични (мигрена, епилепсия), имунни (алергии), мускулно-скелетни (фибромиалгия) и репродуктивни заболявания (прееклампсия). "Нашата работа демонстрира, че полиморфизмите в гените, кодиращи ензимите, метаболизиращи алкохола, влияят върху множество здравни фактори извън поведението при пиене", пишат изследователите.

Д-р Сандра Санчес-Ройдж признава, че тези изводи са малко като въпроса за "кокошката и яйцето". Например сърдечно-съдовите заболявания са само едно от многото заболявания, за които е известно, че са свързани с консумацията на алкохол. "Така че дали консумацията на алкохол не води до тези състояния?", се пита Санчес-Ройдж.

"Или тези генетични различия влияят върху уязвимостта от малария и рак на кожата по начин, който е независим от консумацията на алкохол?", допълва съавторът д-р Ейбрахам Палмър (Abraham Palmer), професор и заместник-председател за основни изследвания в отдела по психиатрия в същия университет.

Санчес-Ройдж заявява, че тяхното проучване отваря много врати за бъдещи изследвания, преследвайки възможните връзки между предпазващите от алкохол алели и състояния, които нямат видима връзка с консумацията на алкохол.

"Разбирането на основните механизми на тези ефекти може да има последици за лечението и превантивната медицина", отбеляза Санчес-Ройдж.

Справка: Jennings MV, Martínez-Magaña JJ, Courchesne-Krak NS, et al. A phenome-wide association and Mendelian randomisation study of alcohol use variants in a diverse cohort comprising over 3 million individuals. eBioMedicine. 2024:105086. doi: 10.1016/j.ebiom.2024.105086

Източник: Understanding the Genetics of Alcohol Consumption, technologynetworks

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !