"Ехо, мами! Днес ще си говорим за педофили". Кой е той и как да опазим децата си от него? Обяснява Надя Йорданова

Надя Йорданова Последна промяна на 24 април 2024 в 10:46 2402 0

Педофилът: бактерията на коклюша Bordetella pertussis

Кредит Flickr (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Педофилът: бактерията на коклюша Bordetella pertussis. Електронна микроскопия .

Ехо, мами! Днес ще си говорим за педофили.

По-скоро един педофил, който се подвизава повечко напоследък. Не се поддава на забрани, полиции и съдилища не го ловят, и винаги си намира начин да се добере до рожбичката ви. А най обича малки бебенца - ненавършили още годинка. Тогава са особено слабичко, не могат да се борят изобщо, не се съпротивляват и са със сочни, топли гърдички.

Това не е Педобеър. Това е Педобордетела. Bordetella pertussis. Коклюшната бактерия.

Този палавник много обича кислород, затова живее в дихателната система. И също обожава да си натаманява обстановката, както си му е кеф. Лети си из въздуха и търси уязвими детски бели дробчета. Попадайки в гърлото, се размножава и се окупира в дихателните пътища. Отделя си отрова, наречена пертусис-токсин (ще му викаме ПТ). Той пречи на събирането на бели кръвни клетки, като спира отделянето на химични сигнали за помощ от пострадалите клетки. Все едно звъниш на 112, а ти вдига не ченгето, а педофилът. И не само това...

Нормално бронхите и другите дихателни пътища при човека са покрити с епител (покривна тъкан). Неговите клетки са като реснички по форма, ловят и гонят навън всякаква навлязла с вдишването гняс. Чрез нея и при изкашляне детето ви лесно изхвърля храчки и мускус навън.

ПТ влиза в клетките, които изграждат тази "облицовка" на дихателните пътища, съсипва метаболизма им, те изпадат в хипогликемичен шок и умират. Така рязко намалява способността на дихателната система да изхвърля гадости. Човекът инстинктивно, по рефлекс, кашля, но кашлицата е неефективна и става все по-мощна, изтощаваща, упорита и постоянна. Звучи като магарешки рев, когато излиза подобен звук от дете, сърцето и на лекаря се къса.

Тук се проявява любовта на коклюша към малки, крехки бебета под година. Тяхната дихателна мускулатура не е още укрепнала достатъчно, за да издържи и да изхвърля затлачванията с магарешката кашлица. И като резултат умират. По-големите от година деца почти нямат смъртен изход при коклюш. Почти...

Възможно е от усилието и напрежението да се разкъса мембраната, обвиваща белите дробове - плеврата. Това е фатално усложнение, наречено пневмоторакс, което води до шок и смърт. По-лекичко реагират очичките, които, в около 2% от заболелите, от силната кашлица пукат кръвоносните си съдове и почерняват от излятата в очните ябълки кръв.
Токсинът на пертусиса увеличава пропускливостта на кръвномозъчната бариера (КМБ накратко - това е химично-механичната бариера, която пречи на безразборното нахлуване на всякакви вещества в мозъка). Навлиза свободно през нея и предизвиква неврологични увреждания. Задушаването на класическия коклюш трае с месеци, докато епителът се възстанови и кашлицата спре. За щастие се лекува с антибиотици, стига да не е много късно...

Ваксинираните са предпазени няколко години след имунизация и реимунизация. Пробиви има рядко при добро имунизационно покритие. Имунизираните не проявяват тежки симптоми дори при зараза. В най-лошия случай правят атипичен коклюш у деца , който обикновено изобщо не се засича и бива излекувана със стандартни антибиотици като обикновен стрептокок.

Ваксината срещу коклюш е част от старата ДТК и тогава беше целоклетъчна. Сега е част от шествалентната ваксина, която замести ДТК, и не е целоклетъчна. Това стана заради повечето нежелани реакции - температура, болки, омърлушеност, при старата коклюшна компонента. Новата е малко по-слаба като ефект, но пък се понася много по-добре. При добро ваксинационно покритие, дори и супер заразно зло като коклюша отстъпва.

Особена благодарност трябва да запази нашия педофил за скъпите ни антивакс мами. Срещу ДТК и заместителната му ваксина съм виждала фантастични и фанатични обвинения в какво ли не, от ДЦП до аутизъм, автоимунни болести, веднъж попаднах и на дама, която беше решила, че ваксината е унищожила част от хромозома на детето и затова има генетично увреждане - микроделеция (появява се в момента на зачеването).

Как са ми съскали насреща заради ДТК, може да се сравнява само със съскането срещу MMR за морбили след простотиите на Андрю Уейкфилд. Скрити и нескрити кампании, терабайти писания с вайкане и търсене на лекари, записващи фалшиви ваксинации, в Bg-Mamma. Още ги има в темата "Ваксините - тема САМО за вредата от тях!), която тема вече има стотици изписани страници и по епос и драматизъм може да се сравни само с Библията или древногръцката митология.

Тъй че: скъпи мами, педофилът ви казва ахой! Коклюшът вече е тук! Прие поканата ви! И ще обича децата ви, както му приляга. Искрено и... Задушевно.

На снимката е Емили. Нарочно издирих снимката на Емили и качвам точно нея. Защото Емили оживява. Не мога да кача фатален случай. Сърцето ми ще ме изтезава.

Авторът е Надя Йорданова, магистър-фармацевт.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !