Науката за разбитите сърца: Защо раздялата боли

Ваня Милева Последна промяна на 25 април 2024 в 00:00 1507 0

Болката от разбито сърце

Кредит Pexels / Marta Nogueira

Болката от разбито сърце не е само в ума. Организмът също изпитва различни процеси, когато това се случи.

Болката от разбито сърце не е само в ума. Организмът също изпитва различни процеси, когато това се случи.

Въпреки че влюбването може да доведе до еуфория и "витаене в облаците", прекъсването на връзката може да предизвика негативни емоции, които могат да бъдат физически болезнени.

Хормоните влияят на такива негативни чувства. Ддокато хормоните на положителните емоции окситоцин и серотонин намаляват в организма, хормоните на стреса норадреналин, адреналин и кортизол се повишават. Тези "хормони на разбитото сърце" могат да предизвикат и физически симптоми, които могат да накарат хората да почувстват усещане за болка.

Защо боли толкова много разбитото сърце

Според д-р Дебора Лий (Deborah Lee) от Dr. Fox Online Pharmacy болката от разбитото сърце е физиологична. Симптомите не са само в главата ни.

Тя обяснява, че когато човек се влюби, естествено се изливат хормоните окситоцин и допамин. Но когато човек се раздели не по свое желание с обекта на любовта си, нивата на допамин и окситоцин спадат. В същото време нивата на хормона на стреса, кортизола, се повишават.

Повишените нива на кортизол могат да допринесат за определени състояния, като акне, наддаване на тегло, повишена тревожност и високо кръвно налягане.

Проучване от 2011 г. установява, че социалното отхвърляне като раздяла с партньор, може да активира области на мозъка, свързани с физическа болка. Като част от това проучване на наскоро "зарязани" участници е показана снимка на бившия им партньор. Магнитно-резонансното изображение (ЯМР) сканира активирани области на мозъка, обикновено свързани с физическо нараняване, като дорзалната задна инсула и вторичната соматосензорна кора.

Ерик Райдън (Eric Ryden), доктор по клинична психология и терапевт от клиника Couples Therapy, обяснява, че невробиологичните ефекти на разбитото сърце могат да достигнат такива висоти до точката, в която да бъдат оприличени на физическа болка. Това се доказва от физически симптоми, като пристъпи на паника и болка в гърдите, които се съобщават от самите участници, както и от начина, по който страдащите описват чувствата си. Лекарят отбелязва, че "разбитото сърце" изглежда включват невронни механизми, които също играят роля при физическа болка.

Лий също така обяснява, че парасимпатиковата и симпатиковата нервна система, които обикновено се противопоставят взаимно, могат да се активират по състоянието на разбито сърце.

Парасимпатиковата нервна система е отговорна за тялото в покой, докато симпатиковата нервна система управлява реакцията "бий се или бягай". Лий обяснява, че хормоните, отделяни по време на състоянието на разбито сърце, активират тези две части на нервната система.

Тя обяснява, че сърцето и мозъкът се объркват, когато получават смесени съобщения. Това може да доведе до смущения в електрическата активност на сърцето, с по-ниска променливост на сърдечната честота. Това се вижда от факта, че вдовците и вдовиците имат 41% по-висок риск от смърт през първите шест месеца след смъртта на съпруга или съпругата.

Известна още като "синдром на разбитото сърце", кардиомиопатията на Такоцубо (TCM) е състояние, при което сърдечният мускул временно отслабва. Аспектът на кардиомиопатията (както и потенциалната сърдечна недостатъчност) в името е, че лявата камера на сърцето (главната помпена камера) е засегната, което кара кръвта да не се изпомпва правилно в сърцетои. Състоянието е кръстено на делвите Такоцубо, които японците са използвали за улавяне на октоподи. Когато това състояние е идентифицирано за първи път в Япония през 90-те години на миналия век, промяната във формата на лявата камера (главната помпена камера на вашето сърце) е била сравнена с тези делви. Въпреки че това състояние се счита за временно по отношение на промените в сърцето, нови изследвания предполагат, че може да има по-дългосрочни странични ефекти от сърдечна недостатъчност.

Синдром на разбитото сърце

Има и редки случаи, когато разбитото сърце може да се превърне в заболяване, наречено синдром на разбитото сърце или кардиомиопатия на Такоцубо. Това състояние е резултат от екстремни емоции или високи нива на стрес. Може също да идва от физическо заболяване или операция. Синдромът води до временни промени в изпомпването на кръвта. Понякога може да накара сърцето да полага повече усилия при изпомпване, което обикновено се усеща като болка в гърдите.

Еволюционно предимство?

Въпреки че синдромът на разбитото сърце може да бъде опустошителен, романтичното свързване - и болката, която хората изпитват, когато тези връзки се разрушат - може да е черта, която хората са развили, за да им помогне да оцелеят, отбелязва Райдън.

"Има много литература за значението на социалните връзки и сигурната привързаност за оцеляването", коментира Райдън. "Рискът и ефектите от разбитото сърце могат да се разглеждат като част от мотивационен стремеж към намиране на сигурна привързаност с романтичен партньор."
А както знаем, за еволюцията не са важни личните ни страдания, а да се размножим и да оцелее видът ни.

Източник: Why does heartbreak hurt so much? Science has the answer, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !