Грипът се смята за най-голямата пандемична заплаха

Ваня Милева Последна промяна на 25 април 2024 в 00:00 1832 0

Вирус на грип А (H3N2) Оцветена трансмисионна електронна микрофотография на вирусни частици на грип А, оцветени в червено и златно, изолирани от проба на пациент и след това размножени в клетъчна култура. Грип А може да зарази както хора, така и животни,

Кредит NIAID (CC BY 2.0 DEED)

Вирус на грип А (H3N2) Оцветена трансмисионна електронна микрофотография на вирусни частици на грип А, оцветени в червено и златно, изолирани от проба на пациент и след това размножени в клетъчна култура. Грип А може да зарази както хора, така и животни, включително птици и прасета.

Грипът се разглежда от специалистите по инфекциозни болести като патоген с най-висок пандемичен потенциал според констатации, представени на голям световен конгрес в Барселона.

Проучване, проведено от консорциума VACCELERATE, разкри, че 57% от експертите класират грипа начело в списъка на заплахите от пандемия. Това подчертава постоянната заплаха от грипа за глобалното здраве.

Проучване на водещите заплахи от пандемия

Проучването обхваща широк спектър от експерти от 57 държави, с 187 отговора, които предоставят моментна снимка на глобалната перспектива за инфекциозните заплахи.

Грипът се очертава като основно опасение за пандемия поради способността му да мутира и да се разпространява широко всеки сезон.

Болестта X – недефиниран патоген, представляващ нововъзникващи заболявания – и SARS-CoV-2, вирусът зад скорошната пандемия COVID-19 , са следващите по риск от пандемия в класацията.

В своето проучване експертите оценяват различни патогени, включително тези, изброени в плана за научноизследователската дейност на Световната здравна организация за действие за предотвратяване на епидемии.

Планът служи като проактивна мярка за идентифициране и приоритизиране на изследванията на болести, които представляват значителни рискове за общественото здраве поради тяхната инфекциозност, преносимост и потенциал за сериозно въздействие.

Даване на приоритет на патогени с пандемичен потенциал

Освен грипа, проучването подчертава и други критични заплахи. Болестта X, място за потенциални бъдещи патогени, е класирана най-високо от 21% от анкетираните, което подчертава постоянната бдителност, необходима срещу неизвестни вируси.

Анкетираните също така отбелязват значителното въздействие на SARS-CoV-2 и неговия предшественик, SARS-CoV, което причини епидемията от 2002-03 г.

По-малка част от експертите разпознават по-малко известни, но еднакво тревожни патогени като вируса на кримско-конгоанската хеморагична треска и вируса ебола, отбелязвайки техните смъртоносни огнища.

В дъното на класацията, експертите класираха вируси като ханта, ласа, нипа, хенипа и вируса на треската от долината на Рифт по-ниски по отношение на непосредствен пандемичен потенциал, което предполага, че те представляват по-малка непосредствена заплаха, но подчертавайки продължаващата необходимост от мониторинг и изследвания.

Заплахата от грипна пандемия

"Всяка зима имаме сезон на грип. Може да се каже, че това означава, че всяка зима има малки пандемии. Те повече или по-малко се контролират, защото различните щамове не са достатъчно вирулентни", коментира констатациите д-р Джон Салмантон-Гарсия (Salmanton-García).

"И все пак, всеки сезон включените щамове се променят, това е причината, поради която можем да се разболеем от грип няколко пъти в живота и ваксините се променят от година на година. В случай, че нов щам стане по-вирулентен, този контрол може да бъде загубен."

Прозрения от пандемията COVID-19

Неотдавнашният опит с пандемията COVID-19 значително промени разбирането за готовност за пандемия.

Д-р Салмантън-Гарсия обяснява, че глобалният отговор на COVID-19 е подобрил подхода ни към контрола над респираторните вируси, подобрявайки практиките за социално дистанциране, хигиена на ръцете, използване на маски и стратегии за ваксиниране.

"В пандемията от COVID-19 научихме много неща за това как да подходим към пандемия от респираторен вирус. Това включва социално дистанциране, почистване на ръцете, маски за лице, подновен акцент върху ваксинирането и доверие в здравните институции. Успоредно с това институциите също научиха много. Готовността и наблюдението сега са жизненоважно по-добре финансирани", коментира д-р Салмантон-Гарсия.

Разбиране на заплахите от пандемия

Проучването рисува ясна картина на пейзажа на инфекциозните болести, идентифицирайки грипа, болестта X и коронавирусите сред основните проблеми за глобалната здравна сигурност.

Констатациите подчертават необходимостта от непрекъсната бдителност, изследвания и подготовка за смекчаване на въздействието на потенциални бъдещи пандемии.

Повече за заплахите от пандемия

Пандемичните заплахи често са причинени от нови вируси или бактерии, към които населението има малък или никакъв имунитет. Тежестта и разпространението на тези заболявания могат да бъдат повлияни от различни фактори, включително преносимостта на патогена, вирулентността и наличието на ефективни лечения или ваксини.

Съвременната глобална свързаност чрез пътуване и търговия, заедно с урбанизацията и промените в околната среда, могат да изострят разпространението на инфекциозни болести, което прави пандемиите по-вероятни.

Въздействието на една пандемия може да бъде дълбоко, не само причинявайки здравни кризи, но също така засягайки икономиките, социалните структури и ежедневието на хората. Правителствата и международните организации работят за наблюдение и управление на тези рискове чрез наблюдение, планове за готовност и интервенции в областта на общественото здраве, насочени към контролиране на разпространението на болести и минимизиране на въздействието им върху обществото.

Ефективните стратегии за реагиране често включват мерки като кампании за ваксиниране, ограничения за пътуване, карантина и обществено образование относно хигиенните практики.

Изследването ще бъде представено на Глобалния конгрес на Европейското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести (ESCMID) в Барселона по-късно този месец.

Източник: Influenza is considered the biggest pandemic threat, Rodielon Putol, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !