Хъбъл отново има проблеми с жироскопа

Ваня Милева Последна промяна на 29 април 2024 в 14:42 3088 0

Космическият телескоп Хъбъл на НАСА лети над Земята на заден план след мисия за обслужване през 2002 г.

Кредит NASA

Космическият телескоп Хъбъл на НАСА лети над Земята на заден план след мисия за обслужване през 2002 г.

За своята 34-годишна история в космоса телескопът Хъбъл е използвал доста жироскопи. По време на последната мисия за обслужване през 2009 г. астронавтите заменят жироскопите достигайки до шест броя (три и три резервни), но те служат за кратко.

Миналата седмица HST (Hubble Space Telescope - космически телескоп Хъбъл) премина в авариен (безопасен) режим, защото един от жироскопите претърпява колебания в мощността. НАСА спря вчера научните операции на телескопа, за да проучи тези колебания и вероятно да намери решение.

Тъй като един от жироскопите изпитва проблеми, останалите са напълно изправни. HST работи най-добре с три жироскопа и затова инженерите се опитват да разберат проблема и се надяваме да измислят начин да го поправят дистанционно. Преди няколко години обаче инженерите бяха измислили начин да провеждат научни изследвания дори само с един работещ жироскоп.

HST влиза в безопасен режим на 23 април 2024 г., когато единият жироскоп изпраща грешни показания. Същият този жироскоп бе причина Хъбъл да влезе в безопасен режим миналия ноември, след като бяха получени подобни грешни показания. Жироскопите са част от системата за контрол на насочването на Хъбъл, която включва три сензора за фино насочване, реакционни колела и жироскопи. Това позволява на Хъбъл да проследява звездите с невероятна точност, помагайки на телескопа да намери своя път, докато сканира небесата, както и да задържа Хъбъл фиксиран към своите цели.

За да работи правилно, Хъбъл трябва да може да остане фокусиран върху целта, без да се отклонява повече от 7/1000 от дъговата секунда или около ширината на човешки косъм, наблюдаван на разстояние от километър.

Екипът на Хъбъл има план за действие в извънредни ситуации, когато космическият кораб отново може да се окаже с по-малко от три работещи жироскопа. Екипът е разработил режим с два жироскопа, който замества други сензори за един липсващ жироскоп. Макар и по-малко ефективен, режимът с два жироскопа позволява на Хъбъл да продължи да събира важни научни данни.

Крайна част на жироскоп на Хъбъл разкрива тънките като косъм гъвкави проводници, които пренасят данни и електричество вътре в жироскопа. Кредит: НАСА

НАСА обяснява, че жироскопите на Хъбъл се развалят с течение на времето, обикновено поради "износване" на тънките (по-малки от диаметъра на човешки косъм), метални гъвкави проводници, които пренасят захранването и извеждане на данни от механизма. Гъвкавите проводници на Хъбъл преминават през гъстата течност вътре в жироскопа. С течение на времето гъвкавите кабели започват да корозират и могат физически да се огънат или счупят.

По време на своята 34-годишна история Хъбъл е имал осем от 22 жироскопа, които са се повредили поради корозия на гъвкавите проводници. Например през 1999 г. четири от шест жироскопа се повреждат, като последният се разваля около месец преди да бъде насрочена сервизна мисия, която да ги замени (и да направи други надстройки на телескопа). Заради това Хъбъл остава в безопасен режим и чака космическата совалка и астронавтите да пристигнат.

Инженерите разработиха режим с два жироскопа, когато последната планирана мисия за обслужване на Хъбъл бе (временно) отменена след катастрофата на космическата совалка Колумбия. Мисията бе възстановена след недоволство от учени и общественост и така НАСА измисли начин да смекчи рисковете от летенето на космическата совалка. Сервизна мисия 4 смени всичките шест жироскопа за последен път през 2009 г.

С крака, здраво закотвени върху роботизираната ръка на совалката, астронавтът Майк Гуд маневрира, за да извади инструмента, необходим за ремонт на спектрографа за изображения на космическия телескоп по време на последната мисия за обслужване на Хъбъл през май 2009 г. Периодичните надстройки поддържат телескопа оборудван с най-новото състояние най-съвременни инструменти, благодарение на които получаваме все по-добри изображения на космоса. Кредит: НАСА

Въпреки това, през времето, когато се смяташе, че няма да има бъдеща мисия за обслужване, обсерваторията бе проактивно поставена в режим на два жироскопа, за да се удължи живота й. През това време екипът разработи и режим с един жироскоп, който може допълнително да удължи живота на Хъбъл, ако е необходимо.

Докато разликата между два жироскопа и един жироскоп е незначителна, режимът с един жироскоп предоставя опцията един от останалите жироскопи да бъде поставен в резерв. Към момента три от шестте жироскопа на борда на Хъбъл са имали гъвкав проводник и вече не функционират. НАСА не е обявила дали грешните показания се дължат на повреда на гъвкавите проводници или друг проблем. Ако този жироскоп се повреди, телескопът ще премине на режим с един жироскоп.

НАСА съобщава, че всички научни инструменти са в добра форма и очакват Хъбъл "да продължи да прави новаторски открития, работейки с други обсерватории през това десетилетие и вероятно през следващото".

Хъбъл стартира през 1990 г. и наскоро отбеляза своята 34-та годишнина. Никой не очакваше такова научно дълголетие.

Източник: Uh oh. Hubble's Having Gyro Problems Again, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !