Ако Юпитер не съществуваше, нямаше да ни има (видео).

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 август 2019 в 00:19 39584 1

Кредит www.space-exploratorium.com

Нашата уникална слънчева система.

Нашата Слънчева система е странна. И не само заради съществуването на тази синята планета, пълна с живи същества, но също и поради липсата на газови гиганти като Юпитер на близки разстояния до Слънцето.

През последните няколко десетилетия учените са открили и потвърдили повече от 1000 екзопланети, планети, които обикалят около други звезди. Но тези звездни системи са доста различни от Слънчевата система - техните големи планети обикалят около своите звезди толкова близо, колкото Меркурий обикаля около Слънцето.

Такива екзопланети, които се наричат "горещи Юпитери" са доста често срещани в други звездни системи, но странно - те са изчезнали от нашата.

Юпитер. NASA/JPL/Space Science Institute

Но защо нашият Юпитер се държи толкова различно?

Учените не знаят защо, но градят хипотези. Една от тях е, че първоначалните планети от вътрешната част на Слънчева система са били унищожени от мигриращия Юпитер. А след това, формирането на Сатурн предизвиква гравитационно взаимодействие, което привлича Юпитер отново на сегашната му орбита. Друга хипотеза твърди, че някога е имало пети гигант, освен сегашните Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Но Юпитер е успял да спечели гравитационната битка с мощното привличане на Слънцето и да го изхвърли от зоната на неговото влияние. Така вътрешната част на Слънчевата система е разчистена за формиране на скалисти планети като Меркурий, Венера, Земя и Марс. Това обяснява защо вътрешните планети са по-млади от външните газови гиганти.

Така че, ако не беше Юпитер нямаше да съществуват вътрешните планети, а следователно - и ние.

Освен това нашият нежен гигант действа като прахосмукачка за потенциално опасни космически тела като кометите например. Той защитава планетата и неведнъж е наблюдавано през последното десетилетие как самият Юпитер е бил ударен от най-малко пет комети или астероиди. На една от последните снимки от 17 март 2016 показва, че Юпитер е бил ударен от малък обект. И тези попадния не са единствените. Някои учени прогнозират, че тези сблъсъци вероятно се случват до пет пъти всеки месец. 

Заради огромната си гравитационна сила Юпитер отклонява тези обекти далече от Земята. Затова трябва да сме благодарни на газовият гигант, че съществуваме необепокоявани.

Вижте видеото, които обсъжда тези и други въпроси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

12.05 2016 в 11:06

Освен това - написаното в статията.
Юпитер "се държи" като второ слънце. Силното му магнитно поле кореспондира с това на Слънцето и прави колебанията на полетата помежду им, да се изменят в малки граници. Това е важно пък за устойчивостта на полетата на Земя-Луна, също да се изменят в марки граници. При това - във времето - е възможна еволюцията да достигне до висока организация на материята - Гл. мозък при Човек, със свойства съзнание и разум.