"Звездопад", транзит на Меркурий и други астрономически явления през май

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 07 май 2016 в 10:00 8075 0

Тази година месец май ни е приготвил много интересни астрономически събития - метеорният дъжд Ета-Аквариди, преминаването на Меркурий пред диска на Слънцето, а  Марс ще бъде най-близо до Земята за последните две години.

Ета-Акваридите

Месецът започва с максимум на метеорния поток Ета-Аквариди (в нощта срещу 6 май), с който подробно ви запознахме тук. Не се притеснявайте, ако сте го изпуснали заради лошото време, защото този поток ще бъде активен почти до края на месеца, до 28 май.

Метеорният поток Ета-Аквариди. Снимка: Australia Network News 


На 9 – ти май, през деня, ще ни зарадва рядко събитие – Транзитът на Меркурий пред диска на Слънцето.

Транзитът на Меркурий на 8 ноември 2006 г. Снимка: SOHO/NASA

Транзитът на Меркурий е сравнително рядко събитие, като за едно столетие могат да се наблюдават средно по 13 транзита. Транзит (пасаж или преминаване) на Меркурий пред диска на Слънцето имаме тогава, когато са изпълнени две важни условия: планетата трябва да бъде между Земята и Слънцето и да бъде достатъчно близо до равнината на земната орбита.

За България това събитие ще започне в 14:11 часа, като тогава ще бъде първият контакт на Меркурий с външната страна на диска на Слънцето. Събитието за нас ще продължи, чак до залез Слънце.

Явлението ще може да се наблюдава само с телескоп със специален филтър.

Тук може да намерите интерактивна карта, показваща видимостта на събитието спрямо вашето местоположение.


Припомняме, че при всички наблюдения на Слънцето трябва да бъдат използвани предпазни филтри, или специални очила, защото последствията са необратими.

Също така планетата няма да влияе на настоенията и житейските решения на нито един жител на Земята по време на своя път по диска на Слънцето и опасност от катаклизми и природни бедствия няма.

Противостояние на Марс

Съвсем в края на месеца, на 31 май вдигнете очи на юг. Там ще видите планетата Марс, която ще бъде на разстояние от нас около 75 милиона километра.

Това, разбира се не означава, че планетата ще изглежда като втора Луна на небето, но все пак ще бъде лесно разпознаваема и доста ярка. С невъоръжено око ще видите три ярки звезди, недалеч една от друга, това са Марс, Сатурн и Антарес (от съзвездието Скорпион). Марс ще бъде най-отгоре вдясно, Статурн – по-надолу и отляво, а най- отдолу, отново вдясно - Антарес, който единствен от трите ще трепти.

Положение на Марс, Сатурн и Антарес спрямо Луната между 20 и 22 май. Зелената линия представлява еклиптиката. Източник:EarthSky.org
На долната снимка е показана планетата Марс през различните месеци от тази година, като под нея е Луната за мащаб.

Видимост през телескоп на Марс през 2016 година. Автор: Михаил Чубарец (Mikhail Chubarets), Източник: EarthSky.org

Другите видими планети през месеца ще бъдат Юпитер (в съзвездие Лъв), Сатурн (Змиеносец). Tе ще бъдат видими през цялата нощ, а сутрин ще може да видите Нептун в съзвездие Водолей. За по-добра видимост идете на място, далеч от градски светлини и носете със себе си бинокъл или телескоп.
През месец май Луната ще бъде в новолуние на 6 май (22:30 часа) и пълнолуние на 22 май (00:15 часа).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !